|

'Yusufçuk'tan esinlenip İHA yaptılar!

Düzce Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü'nün 4 öğrencisi, yusufçuk böceğinden esinlenerek, tamamen yerli malzemeyle tasarlanan insansız hava aracı (İHA) yaptı.

Aa
00:00 - 29/04/2014 Salı
Güncelleme: 15:56 - 29/04/2014 Salı
Yeni Şafak
'Yusufçuk'tan esinlenip İHA yaptılar!
'Yusufçuk'tan esinlenip İHA yaptılar!

"Biz de yapabilir miyiz?" düşüncesiyle 6 aylık çalışma sonucu yapılan İHA, kullanılan özel malzemeler nedeniyle hem radara yakalanmıyor hem de üzerindeki kamera sayesinde görüntü aktarımı yapabiliyor.

Tasarladıkları projeyle özel bir üniversitenin düzenlediği yarışmada serbest kategoride birincilik ödülü kazanan öğrenciler Köksal Gündoğdu, Hüseyin Sercan Kabadayı, Serdar Gedik ve Alperen Kolamuç, imkan verildiği taktirde buluşlarını geliştirmek istiyor.

Köksal Gündoğdu, yaptığı açıklamada, benzerlerinden farklı bir İHA yapmak için yola çıktıklarını söyledi.

Plastik ve benzeri hafif malzemelerle "Dragon Flight" adını verdikleri İHA'yı yaptıklarını dile getiren Gündoğdu, hazırladıkları projeyle insanlığa faydalı olmak istediklerini ifade etti.

Gündoğdu, projelerinde tamamen yerli malzeme kullandıklarını belirterek, "Yurt dışından getirilen her çipte yabancı yazılımlar var. Bu yazılımları üretenlerin, istediği anda insansız hava aracına müdahale edebilmesi riski var. Onun için yüzde 100 yerli malzeme kullandık" dedi.

Kuşa benzemesi yakalanma ihtimalini azaltıyor

Diğer İHA'lardan farklı olarak buluşlarında iki kanat mekanizması kullandıklarını anlatan Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Aracımızı metalden yapmadık. Diğerleri metalden yapıldığı ve uçağa benzediği için radara yakalanma riski yüksek. 'Radara yakalanmaması için böceğe veya kuşa benzetebilir miyiz?' diye düşündük. Yusufçuk böceğinden yola çıktık. 4 kanatlı bir mekanizma yapmaya karar verdik. Bu mekanizmayla da havalandırmaya çalıştık. 4 kanattan ikisi yandaki basınçları dengelerken, diğer iki kanat da uçmasını sağlıyor. Sonra içine küçük bir entegre sistem kurduk ve kumanda ekledik. Şimdilik içinde küçük bir pil var, onun için çok uzağa gidemiyor. Üzerinde bir tane mikro kamera sistemimiz var. Bu sistemle görüntü aktarımı sağlıyoruz. Ortamı denetleme imkanı buluyoruz."

Kendini imha edebilecek

Hüseyin Sercan Kabadayı da projelerini geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Buluşlarının geliştirilmesi halinde askeri amaçlı da kullanılabileceğini vurgulayan Kabadayı, şöyle devam etti:

"En büyük amacımız; düşman mevzilerini izlemek ve bilgi aktarımı sağlamak. Çeşitli düşüncelerimiz var. Bunlardan biri; icadımızın kendini imha etmesi. 'Neden kendini imha etmesi gerekir?' diye sorarsanız, bu bir askeri araç. Düşman kuvvetlerin cephaneliğine girme şansı çok yüksek. Düşünün; cephaneliğe girdiği an patlattınız. Düşmana verilecek zarar çok fazla olur. Daha da geliştirmek için çalışmaya devam edeceğiz."

10 yıl önce