|

Yüzde 5-10′un yerli olması tümünün ithal olmasından iyi

Türkiye'nin ilk yerli tablet bilgisayarı, İstanbul'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in katıldığı bir toplantıyla 799 TL'den satışa çıktı. Acarer, toplantıda “Yüzde 5-10′luk payının bile yerli üretilmesi yüzde 100′ünün yurtdışından ithal edilmesinden çok çok iyidir.” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 26/11/2011 Saturday
Güncelleme: 17:09 - 26/11/2011 Saturday
Yeni Şafak
Yüzde 5-10′un yerli olması tümünün ithal olm
Yüzde 5-10′un yerli olması tümünün ithal olm

General Mobile tarafından üretilen Türkiye'nin ilk yerli tablet bilgisayarı, İstanbul'da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer'in katıldığı bir toplantıyla 799 TL'den satışa çıktı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer de toplantıda General Mobile'ın yerli tablet üretme çabalarını desteklediklerini belirterek, “Yüzde 5-10′luk payının bile yerli üretilmesi yüzde 100′ünün yurtdışından ithal edilmesinden çok çok iyidir.” şeklinde konuştu. Mobil iletişimin giderek hız kazandığını ifade eden Acarer, “İlk bilgisayar 1946′da üretildi. Saniyede 5 bin toplama yapıyordu. Ağırlığı da 30 tondu. Aradan 40 yıl geçti. Merkezi bilgisayarların yerini kişisel bilgisayarlar almaya başladı. Mobil haberleşme ise, bu gelişimde tetikleyici bir rol oynadı. 2019 yılında internet üzerinden seyredilen video miktarı, gerçek televizyonlardan yapılan canlı yayınların miktarına eşit olacak.” dedi.


YERLİ MALZEME ORANI ARTACAK

General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, “Bu yılın başlarıydı. Bizim için bu bir hayaldi. Bunu nasıl yapabiliriz, ülkemizde katmadeğer sağlamak için, yerli imkânlarla nasıl yapabiliriz diye düşünüyorduk. Cep telefonu üretim tecrübemizi burada kullandık. Her şey tasarımla başladı ve bugün ise bu ürünle karşınızdayız. Türkiye'nin bilişimdeki gücü ve potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmeyi hedefliyoruz. e-tab'deki yerli katkı payı şu anda yüzde 26 civarında. Hedefimiz, 2012 yılı sonuna kadar yerli katkı payını 2 katına, 2013 yılı sonuna kadar ise, yerli katkı payını daha da artırarak yüzde 70-80′lere çıkarmaktır.” dedi.


TÜBİTAK DESTEK VERİYOR

Gölcü, “Tablet bilgisayarımızı duyurduktan sonra bize Türk firmalarından teklif gelmeye başladı. Şarj aleti ve pil üreticisi firmalardan teklif aldık ve bu konuda birlikte çalışıyoruz. TÜBİTAK, yerli pil üretimi için çalışıyor. TÜBİTAK ile de birlikte çalışmamız devam ediyor. Ürünlerin ana kartlarını Türkiye'de üretecek teknoloji var. LCD panel için de çabalar devam ediyor. Ayrıca Türkiye'de mobil uygulama geliştiren herkesi bizimle birlikte çalışmaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.


FATİH PROJESİNDE BİZ DE VARIZ

Üretilen ilk yerli tablet olan 'e-tab' ile herkese hitap ettiklerini ancak özellikle orta öğrenim öğrencilerinin akademik, sosyal, zihinsel ve kültürel gelişiminin desteklenmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini belirten General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, sözlerine şöyle devam etti: “Bize bu projeyle FATİH projesine hazırlanıp hazırlanmadığımız soruluyor, evet FATİH projesine hazır ve talibiz. FATİH Projesi'nin hem ölçek ekonomisi bakımından hem de Türkiye adına çok önemli ve büyük bir proje olduğuna inanıyoruz. Bu proje bizler için bölgede bir teknoloji üssü olabilmemiz adına da bir fırsattır. FATİH, aynı zamanda yerli firmaların kendilerine bilgi birikimi sağlayabilecekleri laboratuar niteliğinde bir projedir. Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün tavsiye ettiği bir okulda FATİH projesi kapsamında test çalışmalarına yakında başlıyoruz.” dedi.


KAYNAĞIMIZ İNSAN

Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman, “General Mobile olarak ilk yerli üretimi cep telefonunda yaptık. Şimdi de tablet bilgisayarımız, e-tab'i yaptığımız için çok mutluyuz. Birinci kaynağımız yetişmiş, bilgili, becerikli, işini iyi yapan insanlarımız. İkincisi bizi destekleyen, zaman zaman 'Bak devlet çalışıyor, siz geri kalıyorsunuz' diyerek bize takılan BTK Başkanı Tayfun Acarer'dir.” dedi.


TÜRKİYE İÇİN DÖNÜM NOKTASI

Yerli tablet üretimine destek vermek için toplantıya katılan Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir ise, General Mobile'ın tablet üretmesi Türkiye'deki dönüm noktalarından birisi. Yüzde 26 yerlilik oranı cesaret verici. Tebrik ediyorum” dedi. Toplantı sonrasında BTK Başkanı Tayfun Acarer ve Avea Genel Müdürü Erkan Akdemir'e yerli tablet bilgisayar e-tab hediye edildi.


İLK YERLİ TABLETİN ÖZELLİKLERİ

İşletim Sistemi: Android 2.3.4 Gingerbread

Ekran Boyutu: 16:9 geniş ekran, 8,9 inç

Ekran Çözünürlüğü: 1280X768 pixel

IPS Teknolojisi: Her açıdan mükemmel görüntü

Parlaklık: 380 nit

RAM: 512MB

Harici Kart Tipi: Micro SD

Harici Kart Desteği: 32GB'a kadar

Pil: 6000 mAh Li-polymer

Çalışma Süresi: 6 saat video izletebilme

Sensörler: 3 Eksenli Accelerometre sensörü, 3 eksenli manyetik alan sensörü, 3 eksenli gyro sensörü, Yerçekimi sensörü, Işık sensörü

Çalışma Isısı: -5 - 40 derece

İşlemci Tipi: Cortex A8

İşlemci Saat Hızı: 1Ghz A8 İşlemci

Bağlantılar: Bluetooth, Wifi

Wifi Desteği: 802.11 b, 802.11 g, 802.11 n

Bluetooth Desteği: 2,1+EDR

Multi Media Desteği: MP3, MPEG4, WAV, AAC, WMA, WMV, ASF, AVI, MKV, 3GP, Jpeg, Png, Bmp, Gif

Kulaklık Jakı: 3,5mm

Ön Kamera: 1.3M Pixel

5 nokta Kapasitif Multitouch Ekran

Dolby Surround

IPS LCD Panel

10.8 mm incelik

550m gram

Üç yönlü hareket, hız, ışık sensörü



12 years ago