|

Dolunay'la ilk görüntü: Astronotumuz Alper Gezeravcı işte bu istasyonda

Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu Uluslararası Uzay İstasyonu, Ay ile görüntülendi. Saatte 28 bin kilometre hızla Dünya etrafında dönen istasyon, Dolunay ile kesişme noktası olan Konya'nın Cihanbeyli ilçesinden böyle fotoğraflandı.

04:00 - 27/01/2024 Cumartesi
Güncelleme: 02:56 - 27/01/2024 Cumartesi
Yeni Şafak
Alper Gezeravcı, bugün Samsunlu üniversite öğrencileri ile canlı söyleşecek.
Alper Gezeravcı, bugün Samsunlu üniversite öğrencileri ile canlı söyleşecek.

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda bir hafta geçiren ilk Türk astronot Alper Gezeravcı, dün ikinci görüşmesini Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Bursa’da bulunan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’ndeki (GUHEM) öğrencilerle gerçekleştirdi.


TÜRK GENÇLERİNE İLHAM OLDUN

Gezeravcı'ya seslenen Kacır, “Orada bulunan tüm astronotlara Türkiye'den selamlarımızı iletmenizi istiyoruz. Ay yıldızlı bayrağımızı gururla taşıdığınız için tebrik ediyorum. Sizlerle gurur duyuyoruz. Günlük çalışmalarınızda paylaşım içinde olduğunuzu takip ediyoruz.” dedi. Bu yolculuğun Türk gençlerine ilham olduğunu söyleyen Kacır, “Bilim ve teknolojide yeniden yükselişe geçiyoruz. Yer çekimsiz ortamda önemli deneyleri gerçekleştiriyorsunuz. Bu bilimsel çalışmalar Türkiye olarak varlığımızı güçlendirecek. Sonraki uzay misyonlarımız içinde bu çalışmalar kaynak olacak. Bu misyonun bizim için kıymetli yanı şüphesiz Türk çocukları ve Türk gençleri için taşıdığı anlam. Görevinizi başarıyla tamamlayıp Dünya'ya ve Türkiyemize sağ salim dönmenizi dört gözle bekliyoruz. Siz Türk gençleri için ve TEKNOFEST kuşağı için ilham kaynağı oldunuz.” ifadelerini kullandı. Alper Gezeravcı da uzayda geçirdiği günleri ve yaptığı çalışmaları anlattı:


TÜM BİRİKİMİMİ DEVLETİME BORÇLUYUM

“Toplam 11 kişiyiz burada. Bizim buraya gelişimizle birlikte 7 farklı ülke 9 farklı milliyet temsil ediliyor. Bu da ISS tarihindeki en kalabalık uluslararası topluluk. Biz 4 kişilik bir ekibiz. Birbirimizle sürekli iletişim halindeyiz ve koordinasyon içinde hareket ediyoruz. Günlük işlerimize toplantı yaparak başlıyoruz. Toplantının hemen ardından görevlere başlıyoruz. Günde 12 ile 15 farklı görev gerçekleştiriyoruz. Türk bilim insanları adına gerçekleştirmem gereken daha birçok bilimsel deney ve çalışma var. Günün sonundaki dinlenme zamanıma kadar faaliyetler aralıksız devam ediyor. Gün sonunda uyumak için kendime ait uyku tulumumu sabitliyorum. Zamanımı çok iyi kullanıp tüm faaliyetleri eksiksiz tamamlamayı hedefliyorum.” bilgisini verdi. Gezeravcı, sözlerini şöyle tamamladı: “Sahip olduğum tüm eğitim birikimini ve kabiliyetleri devletime borçluyum. Devletimin sunduğu imkanlarla jet pilotu oldum ve şimdi gökyüzünün sınırları ötesinde milletime hizmet edebilmenin mutluluk ve gururunu yaşıyorum.”


Yer çekimsiz ortamda oksijen araştırması

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, dün Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına 6. deneyiyle devam etti. Gezeravcı, Nişantaşı Üniversitesinden Oğuzhan Aydemir'in proje yöneticisi olduğu, "OKSİJEN SATURASYONU" deneyini hayata geçirdi. Söz konusu deneyle, yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.


Orada bir Türk var uzayda

Uzaya giden ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu Uluslararası Uzay İstasyonu, Ay ile görüntülendi. Saatte 28.000 km hızla Dünya etrafında dönen istasyon, 24 Ocak tarihinde dolunay ile kesişme noktası olan Konya'nın Cihanbeyli ilçesinden fotoğraflandı.


#Alper Gezeravcı
#Uluslararası Uzay İstasyonu
#Ay
3 ay önce