|
Soru ve cevaplarla emeklilerin ve dul yetimlerinin merak ettikleri

Bugünkü yazımızda emeklilerin ve dul-yetimlerinin en fazla merak ettikleri konuları soru ve cevaplarla açıklamaya çalışacağız.



Altı ayı doldurmadan 3600 ek göstergeden yararlanabilir mi?


2200 ek göstergeden yaş haddinden emekli olmasına 1 ay kala 3600 ek göstergeli bir göreve atanan ve bu pozisyondan yaş haddinden emekli olan bir kamu görevlisi hangi ek göstergeden emekli olur?



5434 sayılı Kanun'un ek 73'üncü maddesinde; “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı iştirakçilerinden ek göstergeli veya daha yüksek ek göstergeli bir göreve atananlara; atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden emekli aylığı, malullük aylığı bağlanması ve emekli ikramiyesi ödenebilmesi veya toptan ödeme yapılabilmesi için, atandıkları görevin ek göstergesi üzerinden,

bu göreve başladıkları tarihten itibaren en az altı ay süreyle Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı'na kesenek ve karşılık ödemiş olması şarttır.

Altı ay kesenek ve karşılık ödenmemiş olanlara bu göreve atanmadan önce emekli keseneğine esas alınan ek gösterge rakamı üzerinden işlem yapılır.



Her türlü müşavirlik görevlerine atananlar hariç; Bakanlar Kurulu Kararı veya müşterek kararla atananlar, ilgili mevzuatı uyarınca mesleğe özel yarışma sınavı ile giren ve belirli süreli meslek içi eğitimden sonra özel bir yeterlilik sınavı sonunda atanılan görevlerde bulunanlar, Emniyet Hizmetleri Sınıfı'na dahil olanlar, 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu, 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'na tabi olanlar

ile yaş haddi, vazife malullüğü veya ölüm nedeniyle altı aylık süreyi tamamlayamayanlar hakkında yapılacak emeklilik işlemlerinde yukarıdaki fıkra hükmü uygulanmaz.

5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu'nun ek 68 'inci maddesi hükümleri saklıdır” hükmüne yer verilmiştir.



Bu hüküm gereğince yaş haddinden emekli olanların, görev yaptığı kadronun ek göstergesinden faydalanmak için en az altı ay çalışma şartı aranmaz. Bu doğrultuda ilgilinin bir ay çalışması 3600 ek gösterge için yeterlidir. Ancak, bu görevlerin makam tazminatından, temsil tazminatından ve görev tazminatından faydalanılamaz.



8 yıl memuriyet hizmeti olan memurun eş ve çocuklarına aylık bağlanır mı?


5510 sayılı Kanun'a göre, 8 yıl 5 ay hizmeti varken vefat eden bir devlet memurunun eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanır mı? Daha önce toptan ödeme yapılmışsa aylık bağlanması için ne yapılabilir?



Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, aleyhe olan durumlar haricinde hiçbir şekilde talep olmadan işlem yapmamaktadır. 5510 sayılı Kanun'a göre dul ve yetimler için emekli aylığı bağlanma şartları beş yıla düşürülmüştür. Aylık bağlama ve ihya talebinde bulunmanız ve SGK tarafından istenecek parayı yatırmanız halinde paranın yatırıldığı tarihi takip eden aybaşından itibaren tarafınıza aylık bağlanabilecektir. Maaşınız, müracaat tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanacaktır.



Halen Bağ-Kur'lu olarak çalışan, memur eşinden dul aylığı alabilir mi?


Eşim 7 yıllık memur iken vefat etti. Halen Bağ-Kur'lu olarak çalışıyorum. Emekli Sandığı'ndan dul aylığı alabilir miyim?



5510 sayılı Kanun'a göre eşinizin beş yıldan fazla hizmeti olduğu için, Bağ-Kura (4/b) tabi çalışmanız, Emekli Sandığından dul aylığı almanıza engel değildir. Ayrıca, sigortalı (4/a) olarak çalışsanız dahi eşinizden dul aylığı alabilirsiniz.



5510 sayılı Kanun sonrasında emekli ikramiyesi ödemesinde bir değişiklik oldu mu?


5510 sayılı Kanun sonrasında devlet memurlarının emekli ikramiyemin hesaplanmasında bir düşüş veya ikramiye tutarının ödenmemesi gibi bir durum söz konusu mudur?



5510 sayılı Kanun sonrasında memurların emekli maaş hesabında önemli değişiklikler olmuştur. Yani prime esas kazançlar emekli aylığı bağlanmasında esas alınmaktadır. Ancak, emekli ikramiyeleri 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu'ndaki usul ve esaslara göre ödenmeye devam edilmektedir. Tamamen kaldırılması söz konusu değildir.




Sözleşmeli olarak çalışmaya başlarsam yetim aylığım kesilir mi?


6 yıllık devlet memuru iken vefat eden babamdan tarafıma yetim aylığı bağlandı. 657 sayılı Kanun'un 4/b maddesine göre sözleşmeli çalışmaya başlamam halinde yetim aylığım kesilir mi?



5510 sayılı Kanun hükümlerine göre çalışmaya başladığınız tarihi takip eden aybaşından itibaren aylığınız kesilir.



Reddi miras yapanlar emekli maaşı alabilir mi?


Günlük hayatta reddi miras yapanlara sıklıkla rastlanılmaktadır. Ölen kişilerin aşırı borçlu olmaları genellikle bu yola başvurulmasına sebep olmaktadır. Bu bağlamda Reddi Miras Davası açılarak mirasın reddedilmesi, dul ve yetim aylığı almaya engel bir durum değildir. Ancak mirastan iskat(men) edilme durumunda aylık bağlanamaz.



Kamudaki sigortalı hizmetler için emekli ikramiyesi ödenir mi?


Şu an bir kamu kurumda memur olarak görev yapıyorum daha önce kamu sektöründeki 4/a'lı (SSK) hizmetler için Emekli Sandığı tarafından ikramiye ödenir mi?



Kamuda 4/a'lı (SSK) olarak çalışılan sürelere emeklilik ikramiyesi ödenebilmesi için kamudaki sigortalı görevinden ayrıldığı tarih itibariyle kıdem tazminatını almamış ve kıdem tazminatı ödemesine müstehak olması şartıyla emekli ikramiyesi ödenmektedir



Kamu personel verileri hala 2016 yılı Mayıs ayını gösteriyor


Bu köşeden son olarak Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayımlanan Mayıs 2016 verilerine göre hizmet sınıfları itibarıyla kamu personel sayısına yer vermiştik. 2017 yılına girmiş olmamıza rağmen hala 2016 yılı Mayıs ayı verilerini görüyoruz. Doğrusu personel verilerini tutmakla görevli bir kurumun bu durumda olması oldukça üzücüdür.




#Sosyal Güvenlik
#Sözleşmeli personel
#Memur
7 yıl önce
Soru ve cevaplarla emeklilerin ve dul yetimlerinin merak ettikleri
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?
Amerikan siyasetinin İsrail ‘trajedisi’
Jeopolitik sürpriz: ABD, Rusya ve İsrail nasıl anlaştı?
Nazlı seçmen günlerinde siyaset