|

Fadlallah'a 'şartlı' onay

Diyanet İşleri Başkanlığı, Fadlallah'ın ultramodern fetvalarına şartlı onay verdi. Diyanet, 'Klonlama caiz' diyen Fadlallah'a, ortada hiçbir tıbbi tedavi yöntemi kalmadıysa klonlama yöntemine başvurulabileceğini açıkladı

Haber Merkezi
00:00 - 13/03/2007 Salı
Güncelleme: 01:30 - 13/03/2007 Salı
Yeni Şafak
Fadlallah'a 'şartlı' onay
Fadlallah'a 'şartlı' onay

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Saim Yeprem, klonlama, beyin ölümünde yaşam destek ünitesinin fişini çekme ve estetik ameliyat konularında Din İşleri Yüksek Kurulu'nun verdiği fetvaları açıkladı. Kurulun tüp bebek yöntemini caiz bulduğunu, ancak klonlamanın annenin yumurtasındaki çekirdek ortadan kaldırılıp sadece babadan alınan hücre çekirdeğinin yumurta içinde döllenmesiyle gerçekleştirildiğini belirterek, "Klonlama son derece nadir, zaruret hallerinde başvurulabilecek bir yöntem olarak ele alınabilir. Örneğin erkeğin yumurtaları alınmış, kemote-rapi sonucu tahrif edilmiş olabilir ve ortada hiçbir tıbbi tedavi yöntemi kalmadıysa başvurulabilir. Tabii bu klonlama ile ilgili bütün tıbbi mahzurların ortadan kaldırılması ve bütün dünyada insan klonlamasının genel olarak serbest olması şartlarına bağlı" diye konuştu.

BEYİN ÖLÜMÜ GERÇEKLEŞMELİ

Yeprem, beyin ölümü gerçekleşen hastanın yaşam destek ünitesine bağlı kaldığı durumda fiş çekmenin de caiz olduğunu söyledi. Ancak beyin ölümünün gerçekleştiğinin kanıtlanması şartını koşan Yeprem, "Dünya standartlarına göre yapılacak testler sonucu beyin ölümünün gerçekleştiği sabit olursa o zaman hem fişin çekilmesi hem de organlarının alınması caizdir" diye konuştu. Diyanet, sağlık gerekçesiyle yapılan estetik ameliyatlara da onay verdi. Tıbbi gerekçeyle yapılan bütün rekonstrüktif ameliyatların caiz ve gerekli olduğunu vurgulayan Yeprem, onun dışında kalan estetik ameliyatlar için de kişinin ruh sağlığını ve aile birlikteliğini olumsuz etkileyen bir durumun olup olmadığına bakıldığını ifade etti.

BU TÜR FETVALAR TEHLİKELİ

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Hayri Kırbaşoğlu ise, Fadlallah'ın fetvalarına olumsuz yaklaştı. Kırbaşoğlu, Fadllallah'ın meseleye dar bir görüş açısıyla baktığını, verdiği fetvaların hayatın çeşitli alanlarındaki yansımalarını göremediğini vurgularken şu yorumu yaptı: "Olay sadece fiş çekmekten ibaret değil, duygusal boyutu da var. Başkalarının hayatları konusunda fetva vermek kolay. Klonlama son derece riskli, Batı'da da etik olarak tartışılan, kilisenin karşı çıktığı, yararları olsa bile zararlarının daha fazla olabileceği bir olay. Meseleyi insanlığın geleceği açısından bakamayıp Allah'ın varlığıyla ilgili bakması dar bir bakış açısı. Fadlallah'ın görüşlerine katılmamakla kalmıyor, bu tür fetvaların Müslümanları tehlikeli bir mecraya sürükleyebileceğini düşünüyorum"


Kimine göre de bu fetvalar zırva

Süleyman Ateş (Eski Diyanet İşleri Başkanı): Fadlallah 'Klonloma' ile ilgili açıklamasında zırvalamış. Fadlallah'ın sözleri Allah'ın yaradılış yasasına müdahaledir. Kur'an-ı Kerim Nisa Suresi'nde, "Ben onlara emredeceğim. Allah'ın yaradılışını değiştirecekler" buyurmuştur. Papazlar bile benzer konularda temkinli davranıp fetva vermezken bizim Müslüman din alimleri 'modernizm' adı altında konuşmaktan çekinmiyor. Kur'an yaradılışa müdahaleyi 'Şeytani ihva' görüyor. Bu açıklama sadece Fadlallah'ı bağlar. Bütün Müslümanları bağlamaz. Fadlallah'ın açıklaması Kur'an'ın ruhuna da uygun değildir.

Halil İlhan (İstanbul Müftüüğü Vaizi): Klonlama insanlar için caiz değildir. Yanlız hayvanlar için caizdir. İnsanların neslini idamesi dinen evliliğe bağlıdır. Bu Allah'ın emridir.

Hayrettin Karaman (İlahiyatçı): Klonlama henüz insanda yapılmadığı için iyi bilinmiyor. Sadece hayvanlarda denendi. Klonlama yoluyla meydana gelen canlı ile ikinci canlının beden ve ruh sağlığının durumu konusunda meçhuller var. Bu riskli ve insanlığın da ihtiyacı bulunmayan bir olay. Buna cevap vermeden önce hayvanlara yapılan deneylerin kesin sonuca ulaşmasını beklemeliyiz. Ancak ondan sonra caiz veya değil diyebilmemiz mümkün.



17 yıl önce