|

Organizasyon var, sporcu yok

Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu tarafından 2011 yılındaki Dünya Üniversite Kış Spor Oyunları'nın organizasyonunun Erzurum'a verilmesine karşın, Türkiye'de bazı kış sporlarında sporcu bulunmadığı bildirildi.

ANKARA (A. A)
00:00 - 20/01/2007 Cumartesi
Güncelleme: 11:58 - 20/01/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Organizasyon var, sporcu yok
Organizasyon var, sporcu yok

Uluslararası Üniversiteler Spor Federasyonu (FISU) tarafından 2011 yılındaki Dünya Üniversite Kış Spor Oyunları'nın organizasyonunun Erzurum'a verilmesine karşın, Türkiye'de bazı kış sporlarında sporcu bulunmadığı bildirildi.


Türkiye'de, kış sporlarından curling, kayakla atlama, biatlon, alp disiplini iniş yarışı, ve snowboard halfpipe branşları yapılmıyor. Federasyonlar ise 2011'deki oyunlara her branşta katılabilmek için çalışmalar yapacak.

Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011 Dünya Üniversite Kış Spor Oyunlarının Erzurum'da yapılacak olmasının büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Özellikle Buz Hokeyi, Buz Pateni ve Kayak Federasyonlarına, eksiklerin tamamlanması için artık daha büyük görevler düştüğünü belirten Dökmeci, Erzurum'da ve İstanbul'da yapılacak olan tesislerin buz hokeyinde hızlı bir gelişime neden olacağını kaydetti.


Oyunlara dahil olan curling branşında henüz aktif bir sporcunun olmadığını, kısa mesafe hız pateninde çalışmaların bulunmasına karşın, bunun yetersiz olduğunu ifade eden Dökmeci, "Eksik olan branşlara sporcu yetiştireceğiz.

Oyunlara 4 yıl var. Bu, sporcu yetiştirebilmemiz için yeterli bir süredir" dedi.

Curling için İrlanda'dan gelen Türk aile ve bir İrlandalı ile 2003 yılında 6 aylık bir çalışma yapıldığını ve İrlandalı'nın ülkesine dönmesiyle bu çalışmanın sona erdiğini kaydeden Dökmeci, şunları söyledi:


"Oyunlara en iyi şekilde hazırlanacağız. 2009'daki Dünya Buz Hokeyi Şampiyonası'nı da Erzurum'da yapacağız. Fakat eksiklerimizin de giderilmesi için çalışacağız. Kısa mesafe hız pateni ve curling için başarılı sporcular yetiştirilecek. Hız pateni ise üniversite oyunlarında zorunlu değil. Çünkü 400 metre mesafeli oval buz pist gerekiyor. Bunu yapabilmemiz mümkün değil. Kısa mesafe hız pateni ise normal buz hokeyi alanlarında yapılabiliyor. Sadece kenar platformlara sporcunun çarptığında zarar görmemesi için yatak (pet) takılması gerekiyor. "

Curling için özel çizgili saha, topaç ve süpürgeye ihtiyaç duyulduğunu ve curlingin her yaş kesimin rahatlıkla yapabileceği bir spor dalı olduğunu kaydeden Dökmeci, bu branşın yaygınlaşması ve sporcu yetişmesinde sıkıntı yaşanmayacağını sözlerine ekledi.


'EKSİK BRANŞLARIMIZ VAR'

Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık da henüz Türkiye'de yapılmayan branşların bulunduğunu kaydetti.


Federasyon yönetim kurulu olarak eksik branşlarla ilgili toplantı gerçekleştirdiklerini ve çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Ayık, "Kayakla atlama, biatlon, alp disiplin iniş yarışı ve snowboardda halfpipe yapılmıyor.

Eksik branşlarımız var. En kısa zamanda bunların birçoğuna başlayacağız. Oyunlara her branşta katılacağız. Sporcunun yanında hakem, antrenör ve teknik ekip yetiştirilmesi için de çalışmalarımız olacak. Diğer federasyonlarla işbirliği içinde olacağız ve eksikleri tamamlayacağız" dedi.


'NEDİR, NE DEĞİLDİR ARAŞTIRACAĞIZ'

Buz Pateni Federasyonu Başkanı Fahrettin Kandemir ise derin bir düşünce içinde olduklarını ve oyunları elbirliğiyle yapacaklarını söyledi.

Curlingin, eski patencilerin spordan kopmamak için yaptığı bir spor olduğunu ifade eden Kandemir, "Curling, Türkiye'de hiç bir yerde yapılmıyor. Nedir, ne değildir araştıracağız. Bu yıl planlama, araştırma ve sevdirme yılımız olacak.

2011 bizim için çok önemli bir fırsat. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, 2008 yılında tesisin biteceğini söyledi. 2008, buz sporlarında patlama yılı olacak" diye konuştu.




2 takımla ve 4'er oyuncuyla oynanan curlingde amaç, taşı rakip taraftaki hedef bölgeye ya da en yakınına taşımak.

1 orta hakem ve 2 yan hakemin yönettiği curlingde her takımın 4 oyuncusu bulunuyor. Bunlardan 1'i taşı yönlendirirken, diğer 3'ü ise süpürücülük görevini yapıyor. Bir oyunda 8 taş kullanıyor. 8 taşın sonunda en çok puanı toplayan takım oyunu kazanıyor. Bir maç 10 oyundan oluşuyor. Rakip takımın en yakın taşından daha yakın olan her taş, 1 puan olarak değer kazanıyor.


17 yıl önce