|

Füze kalkanı için ikna turu

ABD yönetimi, Polonya ve Çek Cumhuriye'tine konuşlandırmaya çalıştığı füze kalkanı projesi için civar ülkeleri iknaya çalışıyor. Pentagon'dan üst düzey yetkililer Ukrayna'da temaslarda bulundu

Kiev
00:00 - 15/03/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:21 - 15/03/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Füze kalkanı için ikna turu
Füze kalkanı için ikna turu

Kiev'deki ABD Elçiliğinden yapılan açıklamaya göre Pentagon'dan Anti-Füze savunma birimi başkanı General Henry Obering, füze kalkanı projesi için Ukraynalı yetkililerle görüştü. Elçilik, 'Amerikan füze savunma sisteminin Polonya ve Çek Cumhuryeti savunma sistemine karşı olası bir tehlike ihtimali taşıyıp taşımadığı tartışılacak' dedi. Başkanlık ofisinde yetkililerle biraraya gelen ABD'li askeri yetkili Obering, Ukrayna Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı, Ulusal Bölge Birimi ve parlamento üyeleriyle görüşecek. Daha sonra bir basın toplantısı düzenleyecek.


İRAN VE KORE'YE KARŞI HAZIRLIK

Amerikan yetkilileri Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'a, sistemi desteklemek amacıyla bir radar kurulmasını planladıklarını da bildirdi. Washinton, kalkanın daha çok İran gibi, uzun menzilli füze imal eden ülkeler ve Rusya'nın hedeflerine karşın planlandığını söylüyor. Rusya 1991'de Sovyetler'in yıkılmasından sonra Nato'nun kendi sınırlarına doğru genişlemesine karşı çıkıyor. Rusya ve Nato üyesi Polonya arasında kalan Ukrayna bu konuda bölünecek gibi görünüyor. Başkan Viktor Yuschhenko, NATO üyeliğine karşı olan AB yanlısı başbakan yardımcısı Viktor Yanukoviç'e karşın ülkesinin NATO' yu destekleyeceğini umuyor.




17 yıl önce