|

Bu bombaların hedefi neresiydi

Ümraniye'de önceki akşam bir gecekonduya yapılan baskında, 27 adet taarruz tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirildi. Evin sahibi Mehmet Demirtaş, patlayıcıların, emekli astsubay Oktay Yıldırım'a ait olduğunu söyledi.

Ergün Çolakoğlu
00:00 - 14/06/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:31 - 14/06/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Bu bombaların hedefi neresiydi
Bu bombaların hedefi neresiydi

İhbar üzerine Ümraniye'de bir gecekonduya baskın yapan polis, 27 adet taarruz tipi el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler ele geçirdi. Evin sahibi Mehmet Demirtaş, “Patlayıcılar, yanında askerlik yaptığım emekli astsubay Oktay Yıldırım'a ait” dedi. Yıldırım, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarından sonra azmettirici olarak adı geçen emekli Yüzbaşı Muzaffer Tekin yaralandığında yardımına koşan 3 astsubaydan biriydi.

Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, ihbar üzerine önceki akşam, Ümraniye Çakmak Mahallesi Güngör Sokak'taki tek katlı gecekonduya baskın yaptı. LPG istasyonu sahibi Mehmet Demirtaş'a ait tek katlı gecekondunun ön tarafının bir büfe ve manavla kamufle edildiği, diğer duvarlarının ise tamamen sarmaşıklarla kaplı olduğu görüldü. Ev olduğu bile belli olmayan, her tarafı demir parmaklıklarla kaplı yapıya kapıdan giremeyen polisler eve, yan tarafında bulunan dükkandan uzatılan merdiven vasıtasıyla çatıdan girdiler.

BOMBALARI KIŞLANIN ÇÖPLÜĞÜNDEN TOPLAMIŞ

Gecekondunun çatısındaki özel bölmede, çilingir yardımıyla açılan kasaların içinde 27 adet el bombası, TNT kalıpları ve fünyeler bulundu. Gecekondunun, hemen yanındaki manavın da sahibi olan Mehmet Demirtaş'a ait olduğu belirlendi. Gözaltına alınan Demirtaş, gecekonduyu, yeğeni A. Y.'ye teslim ettiğini, iki yıldır bu adreste A.Y'nin oturduğunu söyledi. Demirtaş ve A.Y, Terörle Mücadele Şubesi'ne götürülerek sorguya alındı. A.Y., patlayıcılarla ilgisinin olmadığını söyledi. Demirtaş, patlayıcıların, yanında askerlik yaptığı emekli astsubay Oktay Yıldırım'a ait olduğunu itiraf etti. Bunun üzerine Polis, emekli astsubay Oktay Yıldırım'ın evine de baskın düzenledi. Evde yapılan aramada, bazı silahlar ele geçirilirken Yıldırım gözaltına alındı. Bombaların kendisi tarafından gecekonduya konulduğunu kabul eden Yıldırım, “Bombaları Hasdal Kışlası'nın yanında bulunan çöplükten topladım” dedi.

CUMHURİYET'E ATILAN BOMBALARIN AYNISI

Yapılan incelemede, Ümraniye'deki evde ele geçirilen taarruz tipi el bombalarının, 2006 yılının Mayıs ayında, Danıştay'a da silahlı saldırı düzenleyerek bir hakimi öldüren, iki hakimi de yaralayan avukat Alparslan Arslan ve arkadaşları tarafından Cumhuriyet Gazetesi'ne atılan bombalarla aynı tipte olduğu anlaşıldı. Askeri amaçla kullanılan ve büyük ihtimalle askeri kışlalardan temin edildiği sanılan el bombalarının, Cumhuriyet Gazetesi'ne düzenlenen saldırıda kullanılan bombalarla aynı seriden olup olmadığı araştırılıyor.

2006 mayıs ayında Ankara'da Danıştay'a silahlı saldırı düzenlenmiş, saldırgan avukat Alparslan Arslan kaçarken yakalanmıştı. Yapılan araştırmada, İstanbul'da Cumhuriyet Gazetesi'ne düzenlenen 3 ayrı bombalı saldırının da Alparslan Arslan ve arkadaşları tarafından yapıldığı anlaşılmıştı.


Tekin'in yardımına ilk o koştu

Ordudan malulen emekliye ayrıldığı öğrenilen astsubay Oktay Yıldırım'ın adı ilk kez, Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarının azmettiricisi olduğu iddia edilen emekli albay Muzaffer Tekin'le birlikte anıldı. Muzaffer Tekin, her yerde aranırken bir hastaneye yaralı olarak getirilmişti. Tekin'in Beykoz'da emekli astsubay arkadaşının evinde yaralanmasının ardından, hastaneye ilk koşanlardan biri, Oktay Yıldırım'dı. Yıldırım, 'Komutanım' dediği Muzaffer Tekin'i ziyareti sonrasında hastane kapısında, “Bize komplo kurdular. Bu abdestle bu namaz kılınmaz. Bu köprünün altından daha çok su geçer” açıklamasıyla dikkati çekmişti. Ulusalcı internet sitelerinde yazılar yazan Oktay Yıldırım, ayrıca, Orhan Pamuk ve Hrant Dink'in yargılandığı davaların görüldüğü mahkemelerin önünde gösterilerde yerini almıştı.






17 yıl önce