|

AYB'den Türkiye'ye 2 milyar euro kredi

Türkiye'ye geçen yıl 1,8 milyar euroluk kredi sağlayan Avrupa Yatırım Bankası, bu yıldan itibaren Türkiye'ye yıllık ortalama iki milyar euro kredi sağlayacak

Aa
00:00 - 9/02/2007 Cuma
Güncelleme: 01:16 - 9/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
AYB'den Türkiye'ye  2 milyar euro kredi
AYB'den Türkiye'ye 2 milyar euro kredi

Avrupa Yatırım Bankası (AYB), Türkiye'ye geçen yıl 1,8 milyar avroluk rekor kredi sağladı. Soruları cevaplayan AYB'nin genişleme ülkelerinden (Türkiye ve Batı Balkanlar) sorumlu Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen, görevine Ekim ayında atandığını ve bunun hemen ardından Aralık ayında Türkiye'yi ziyaret ettiğini belirterek, “Türkiye'den gerçekten çok etkilendim. Türk muhataplarımızla birçok projede çok başarılı çalışmalar yürütüyoruz. AB üyelik sürecinde Türkiye'ye daha çok destek vermeyi planlıyoruz” dedi.

Kollatz-Ahnen, bu yıl içinde İstanbul ve Ankara'da olmak üzere Türkiye'de iki temsilcilik açacaklarını bildirdi. Bugüne kadar AB dışında sadece birkaç Afrika ülkesinde ofislerinin bulunduğuna dikkat çeken Kollatz-Ahnen, büyük ekonomisiyle Türkiye'nin kendileri açısından çok önemli bir ülke olduğunu vurguladı.

AYB Başkan Yardımcısı Kollatz-Ahnen, “Türkiye'de aynı anda iki ofis açmamız tabi ki şaşırtıcı gelebilir. Ama ekonomik başkentin İstanbul, idari başkentin Ankara olduğu düşünülürse böyle olması gerekiyor. Çünkü çalışmalarımızı daha iyi yönetebilmek için hem özel sektöre hem de idareye yakın olmamız lazım. Türkiye'nin çalışanlarımız için diplomatik tanımlama gibi yasal hazırlıklarını tamamlamasının ardından ofislerimizi hemen açacağız” dedi.

Son 2 yıldaki ihraçlarında Türk Lirası (YTL) üzerinden de borçlanmaya başladıklarını anımsatan Kollatz-Ahnen, Türkiye'de ekonomik istikrarın daha da güçlenmesi halinde orta vadede 5-10 yıl vadeli YTL tahvilleri çıkarabileceklerini kaydetti.

AYB'NİN TÜRKİYE'YE KREDİ KONUSUNDA ELİ AÇIK

AYB yönetiminin 2007-2013 döneminde Türkiye'ye yıllık ortalama 2 milyar avro kredi sağlamayı hedeflediğini anlatan Kollatz-Ahnen, Türkiye'ye son 5 yılda toplam 4,6 milyar avro kaynak aktardıkları dikkate alınırsa, bunun önemli bir artış anlamına geldiğine dikkat çekti. AYB, 2006 yılında AB'ye aday ve katılımcı ülkelere toplam 3,25 milyar avro kredi sağlarken, bunun yarıdan fazlası (1 milyar 827 milyon avro) Türkiye'ye tahsis edildi.


17 yıl önce