|

Rehn: Türkiye konusunda yeni zirve yok

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Rehn, 17 Aralık 2004 AB Zirvesini hatırlatarak, "Türkiye konusunda zaten bir zirve yapmıştık. Yenisine gerek yok" dedi.

Aa
00:00 - 20/11/2006 Monday
Güncelleme: 14:34 - 20/11/2006 Monday
Yeni Şafak
Rehn: Türkiye konusunda yeni zirve yok
Rehn: Türkiye konusunda yeni zirve yok

AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu Üyesi Olli Rehn, 17 Aralık 2004 AB Zirvesini hatırlatarak, "Türkiye konusunda zaten bir zirve yapmıştık. Yenisine gerek yok" dedi.


Rehn'e, Makedonya Dışişleri Bakanı Antonio Milososki ile görüşmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen'in aralık ayındaki AB Zirvesinde Türkiye konusunun gündeme gelmeyeceği yönündeki konuşması hatırlatıldı.


Limanların açılmaması durumunda AB'nin Türkiye hakkındaki kararı 11 aralıktaki Dışişleri Bakanları toplantısında (AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi) alması gerektiği görüşüne katıldığını belirten Rehn, bu durumda AB Komisyonunun işleyişi dikkate alındığında kendilerinin önerilerini 6 aralıkta sunmalarının "mantıklı göründüğünü" söyledi.


Başka bir soru üzerine Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu Başkanı Alman Hristiyan Demokrat Elmar Brok tarafından AB Komisyonunu eleştiren ifadelerle kaleme alınan genişleme stratejisi raporunu da değerlendiren Rehn, "hazmetme kapasitesiyle" ilgili tartışmada bir kesimin genişlemenin stratejik önemiyle barış ve istikrarı daha geniş bir bölgeye yaymasını öne çıkarırken diğer bir kesimin AB'nin kurumsal ve anayasal kapasitesine öncelik verdiğini anımsattı.


AB Komisyonu olarak genişleme stratejisini hazırlarken her iki görüşü de dikkate aldıklarını vurgulayan Rehn, yarın AP Dışişleri Komisyonunda kendisinin de katılımıyla taslak raporun "genişçe fakat sorumluca tartışılmasını" istedi.



17 years ago
default-profile-img