|

K.Kore dünyayı kandırdı mı

Uzmanlar, Pasifik'te 4.9 şiddetinde deprem olduğu saatte Kuzey Kore'nin nükleer silah denediği izlenimi vererek dünyayı kandırmış olması üzerinde duruyor

Londra
00:00 - 11/10/2006 Çarşamba
Güncelleme: 01:17 - 11/10/2006 Çarşamba
Yeni Şafak
K.Kore dünyayı kandırdı mı
K.Kore dünyayı kandırdı mı

Kuzey Kore'nin önceki gün gerçekleştirdiği nükleer deneme sadece siyaset dünyasında değil bilim dünyasında da büyük bir depreme yol açtı. Kuzey Kore'nin nükleer deneme yaptığını ilan etmesinden sonra belirlenen sarsıcı patlamanın nükleer deneme olduğu ise henüz doğrulanmadı. Patlamanın şiddeti konusunda çeşitli ülkeler ve bilim adamları farklı açıklamalar yapıyor. Depremin sismograflarla belirlenebilen şok dalgaları yaydığını belirten uzmanlar, nükleer bombaların daha büyük dalgalar ürettiği ve bu yüzden daha kolay ölçüldüğü belirtildi. Ancak Kuzey Kore'nin ilan ettiği nükleer denemede küçük patlamaların meydana geldiğine ve bunun analizinin zor olduğuna işaret ediliyor.


PATLAMANIN MADDESİ BELİRSİZ

Fransa Atom Enerjisi Komisyonu'ndan Xavier Clement, küçük patlamaların konvansiyonel patlayıcılardan mı, yoksa nükleerden mi olduğunu belirlemenin zor olduğunu söyledi. Clement, bilim adamlarının Kuzey Kore'deki patlamanın nükleer olup olmadığını açıklamalarının günler alabileceğini söyledi. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesiyle ilgili düşünce kuruluşu PIR'dan Rus nükleer fizikçi Vladimir Orlov ise ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Çin'in, Kuzey Kore'nin bir denemesini izleyebilecek yeterli yakınlıkta ve yeterli güçte teçhizata sahip ülkelerden olduğunu belirterek, sonuçları değerlendirmenin günler alacağını kaydetti.


TASARLANMIŞ RASTLANTI MI?

Kuzey Kore'deki patlama konusunda Fransız Atom Ajansı, 1 kiloton civarında, Güney Kore Jeoloji Enstitüsü 0,5 kiloton olduğu açıklaması yaparken, Rusya patlamanın gücünün 5 bin ila 15 bin ton TNT'ye eş değer olduğunu bildirdi. Sismik verilere bakarak, yerin 2000 metre altında yapılan denemenin gerçekten başarılı olup olmadığı konusunda şüpheleri olan bilim adamları, "Amerikalılar, denemenin yapıldığını söylenen saatte Richter Ölçeği'ne göre, 4,2 büyüklüğünde bir patlama tespit etti. Kuzey Kore'nin, nükleer silah denediği izlenimi vererek dünyayı kandırmış olması bir olasılık mı? Kuzey Kore'nin bu ölçekte bir sarsıntı yaratacak patlama için yeraltına bu kadar çok miktarda konvansiyonel silah indirebilmesi mümkün değil" görüşünde.


Tokyo: Havada radyasyona rastlamadık

Kuzey Kore'nin önceki gün nükleer denemede bulunduğunu açıklamasının ardından Japonya Hava Kuvvetlerine ait uçaklar, radyoaktivite saptama görevine çıktı. Ancak anormal değere rastlanmadı. Japon yetkililer, havada olası radyoaktif madde varlığını saptamak amacıyla T-4 tipi uçaklarını gönderdiklerini belirtti. Uçakların, Çevre Bakanlığı, Eğitim ve Bilimler Bakanlığının 24 saat boyunca toprak ve yağmur suyunda radyoaktivite arama çalışmalarına ek önlem olarak gönderildiğini ifade eden yetkililer, uçakların görevlerini tamamladığını ve havada anormal bir şey bulunmadığını kaydetti.



ABD bizi farketsin ve müzakere etsin diye testi yaptık

Kuzey Koreli bir yetkili, ülkesinin nükleer silah denemesinin, Washington yönetimi müzakereler gerçekleştirme niyetinin bir göstergesi olduğunu ifade ederek, durum düzelmezse ülkenin nükleer başlıklı füze fırlatabileceğini belirtti. İsmi belirtilmeyen Kuzey Koreli yetkili, yaptıkları nükleer denemeyi için, "Politik ve diplomatik açıdan, bu ABD yönetimi ile müzakere masasında yüzleşme niyetimizin bir ifadesiydi" diye konuştu.


Nükleeriniz varsa kartulur yoksa işgal edilirsiniz

Dünya basınında çıkan yorumlarda Kuzey Kore'yi, İran ve Suriye'yle birlikte "Şer ekseni" olarak niteleyen Bush doktrininin Pyongyang'ın son hamlesiyle ağır bir darbe aldığı belirtildi ve Kuzey Kore'nin bu adımında Irak'ın işgalinin de rolü olduğu görüşüne yer verildi. Yorumlarda, ABD eski Dışişleri Bakanı Madeliene Albright'ın, "Irak'tan alınan mesaj şu: Eğer nükleer silahınız yoksa işgal edilirsiniz. Varsa kurtulursunuz" sözleri hatırlatıldı.



18 yıl önce