|

Artık Karaoğlan yok

Türk siyasi tarihine 'karaoğlan' lakabı ve kendine özgü siyaset tarzıyla damgasını vuran eski Başbakanlardan Bülent Ecevit hayatını kaybetti.

00:00 - 6/11/2006 Pazartesi
Güncelleme: 01:25 - 6/11/2006 Pazartesi
Yeni Şafak
Artık Karaoğlan yok
Artık Karaoğlan yok

Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, dün gece Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde vefat etti. Vefat haberini doktoru Mücahit Pehlivan, açıkladı. 18 Mayıs'ta beyin kanaması geçirerek hastaneye kaldırılan Ecevit uzun süren tedavinin ardından solunum yetmezliği dolaşım sistemindeki bozukluk nedeniyle saat 22:40'da hayata gözlerini yumdu.

Türk siyasi yaşamında "Karaoğlan" olarak anılan ve "Üçüncü Adam" yakıştırması yapılan Bülent Ecevit, siyasetin son yarım asırlık dönemine damga vuran simge isimlerdendi. Türk siyasetine "Ak Güvercin" ve "Mavi Gömlek" fenomenlerini kazandıran Ecevit, "şair" yönüyle de tanındı.

Bülent Ecevit, 28 Mayıs 1925 tarihinde İstanbul'da doğdu. İstanbul Amerikan Kolejinden 1944 yılında mezun olan Ecevit, üniversiteye devam ederken bir yandan da Basın-Yayın Genel Müdürlüğünde İngilizce çevirmeni olarak çalışma yaşamına başladı. Sınıf arkadaşı Rahşan Ecevit (Aral) ile 1946 yılında evlenen Bülent Ecevit, okulu bırakarak önce Londra Basın Ateşeliğinde görev aldı, daha sonra çeşitli dergi ve gazetelerde yazdı.

Aktif siyasi yaşama 27 Ekim 1957'de CHP Ankara Milletvekili olarak katılan Ec evit, 1961-1965 arasında da İnönü hükümetlerinde Çalışma Bakanı olarak görev yaptı. 5 Mayıs 1972'deki parti kuruttayında İnönü'ye karşı zafer kazanan Ecevit, siyaset sahnesinde, 1973 seçimlerinden itibaren "Karaoğlan" olarak anılmaya başlandı. MSP ile koalisyon kurarak 6 Şubat 1974'te ilk kez başbakanlık koltuğuna oturan Ecevit Kıbrıs Barış Harekatı'nda önemli rol oynadı. 12 Eylül'den sonra aktif siyasete 11 yıl ara veren Ecevit, Rahşan Ecevit'in kurduğu DSP'ye geçti. Ecevit 5 defa Başbakanlık yaptı ve 3 kez askeri darbeyle karşılaştı. Ecevit 3 Kasım'dan sonra siyaseti bıraktı.


Erdoğan: Türk siyaseti için büyük kayıp

Başbakan Erdoğan, Ecevit'in ölümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan, mesajında, "Bir siyasetçi ve devlet adamı olarak ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Sayın Ecevit'in vefatını büyük bir teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Türk siyasi hayatı önemli bir şahsiyetini kaybetmiştir. Kendisini rahmetle anıyor, hayat arkadaşı Rahşan Ecevit Hanımefendi ve aziz milletimize başsağlığı diliyorum" dedi.


Umut ve özgürlüğü yazdı

Bülent Ecevit, siyasi yaşamının yanı sıra yazar ve şairliği de birlikte yürüttü. Sanskrit, Bengal ve İngilizce dillerinde çalışma yapmış olan Ecevit Rabindranath Tagore, Ezra Pound, T. S. Eliot, ve Bernard Lewis'in yapıtlarını Türkçe'ye çevirdi. Ecevit onlarca şiirinde umut, özgürlük ve sevgiyi yazdı.


17 yıl önce