|

Dink cinayetinin çözüleceğine dair umudumuz kırıldı

Zeynep Çiftçi
00:00 - 10/03/2007 Cumartesi
Güncelleme: 02:28 - 10/03/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Dink cinayetinin çözüleceğine dair umudumuz kırıld
Dink cinayetinin çözüleceğine dair umudumuz kırıld

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin üzerinden bir buçuk ay geçti. Yürütülen soruşturma kapsamında 10 kişi tutuklandı, 35 şüpheli gözaltına alınarak sorgulandı. Hrant Dink'in avukatı Erdal Doğan, olayın üzerinden 50 gün geçmesine rağmen hazırlık soruşturmasının geldiği aşamanın ilk günkü gibi olduğunu kaydederek "Herkes büyük beklenti içindeydi ama soruşturmada gelinen sürece baktığımızda, dağ fare doğurmuştur. Bu haliyle hazırlanacak bir iddianame, öncelikle zarar gören ailenin ve yakınlarının acılarını hafifletmeyeceği gibi ülkemiz insanın toplumsal barış ve demokrasisi için umutsuzluk üzerine umutsuzluk ekleyecektir" dedi. Cinayetin faillerinin yakalanan mevcut tetikçi ve Pelitli'deki mahalle arkadaşlarından ibaret olmadığını bilmek için hukukçu olmaya gerek olmadığını kaydeden Doğan şunları söyledi: "Hrant'ın öldürülmesi olayının perde arkasındaki kişi ve kişiler, gruplar ve kurumların ortaya çıkarılmayışı, cinayetin aydınlanmayacağını da gösterir. Kişisel görüşüm, bu hazırlık dosyasının omurgası mevcut tutuklu zanlılarla kurulacak gibi. Yaşı küçük zanlının dışında hiçbir suç ortağının çıkarılmamış olması başlı başına bir tıkanmadır. Tetikçi olarak ileri sürülen adli memurlarca kahraman olarak karşılanan çocuk zanlı ile mahalle ağabeylerine indirgenen adli hikayenin Hrant Dink cinayetini aydınlatmaktan öte dosyayı kapatmaya yöneliktir."


TUTUKLU SAYISI 10 OLDU

Bu arada Dink'in öldürülmesi olayıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında tutuklananların sayısı 10'a yükseldi. Pazartesi günü çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılan Osman Alpay, itirazın üzerine çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Dink suikasti nedeniyle tutuklanan Yasin Hayal'in 2004 yılında Trabzon'da bombalanan McDonalds'ı bombaladıktan sonra Osman Alpay'ın evinde bir süre kaldığı iddia edilmişti.


Hayal'den Karadeniz gazetesine mektup

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanarak Tekirdağ F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yasin Hayal, Trabzon'daki Karadeniz Gazetesi'nin Yazı İşleri Müdürü Ahmet Külekçi'ye bir mektup yazdı. Yasin Hayal'in el yazısıyla yazdığı mektup 16 satırdan oluşuyor. Hayal, Pelitli'yi özlediğini, dostlarına kavuşacağı günleri saydığını belirttiği mektubunda, "Dostlarımı, ağabeylerimi, arkadaşlarımı, Pelitli'yi özledim. Dayım ziyaretime geldi, bana birkaç kitap ve Atamız'ın resmini getirdi. Devletimizin, yargımızın her şeyin en doğrusunu, en güzelini, en adaletlisini uygulayacağından şüphemiz yok. Alınacak bütün kararlara saygılıyız. Boynumuz kıldan ince. Küçüklerin gözlerinden, büyüklerimin ellerinden öperim" ifadelerini kullandı.



17 yıl önce