|

En pahalı hisse senedi ABD'de

Merrill Lynch'in raporuna göre yatırımcıların yenilenen risk alma iştahı, global hisse senetlerinde son dönemde görülen yükselişi tetikledi

Aa
00:00 - 19/04/2007 Perşembe
Güncelleme: 01:26 - 19/04/2007 Perşembe
Yeni Şafak
En pahalı hisse senedi ABD'de
En pahalı hisse senedi ABD'de

Merrill Lynch, yatırımcıların azalan kar beklentilerine boyun eğmediğini, global hisse senetlerinin tekrar yükselişte olduğunu bildirdi.

Merrill Lynch'den yapılan açıklamada, Nisan Ayı Fon Yöneticileri Araştırma Raporuna göre yatırımcıların yenilenen risk alma iştahı, global hisse senetlerinde son dönemde görülen yükselişi tetikledi, ancak bu canlanmaya karşılık şirketlerin kazanç beklentileri sürekli olarak karamsar bir seyir izliyor.

KâRLAR AZALDI

Raporda, global hisse senedi piyasalarının yüzde 5 değer kazandığı, ancak, birçok fon yöneticisinin dünya ekonomisinin bir durgunluğa girmeyeceği inancında olsa da, şirketlerin kar beklentilerine ilişkin öngörülerin son derece olumsuz seyrettiği belirtildi. Araştırmaya katılan fon yöneticilerinin yüzde 38'i önümüzdeki 12 ay içinde şirket karlarının azalacağı, yüzde 46'sı şirketlerin aynı süre içinde karlarını yüzde 10'un üzerinde artırma ihtimalinin düşük olduğu görüşünde. Bu zayıf görünümden yılmayan yatırımcıların, hisse senetlerinin hak ettikleri değerlerde işlem gördüklerine ve şirket borçluluk seviyelerinin düşük olduğuna inandıkları aktarıldı.

Araştırmada, yatırımcıların hisse senetlerine olan ilginin yeniden canlanırken bonoların gözden düşmeye devam ettiği, bonoların toplam portföyler içindeki oranının referans portföy ağırlıklarının yüzde 58 altında olduğu, sabit getiriye ve krediye yönelik karamsar yaklaşımın sebebinin, yüksek enflasyon endişeleri olabileceği bildirildi.

ABD EN PAHALI PİYASA

Fon yöneticilerinin yüzde 27'sinin, küresel çekirdek enflasyonun önümüzdeki 12 ay içerisinde, Mart ve Şubat aylarındaki yüzde 11 seviyesinden artacağına inandığı vurgulandı. Fon yöneticilerinin yüzde 18'inin ABD'nin şu anda dünyanın en pahallı hisse senedi piyasasına sahip olduğuna inanırken, yüzde 26'sının Avrupa Bölgesinin değerinin en çok altında kalan hisse senedi piyasasına sahip olduğunu savunduğu ifade edildi. Yöneticilerin yüzde 38'inin şirket karlılıklarıyla ilgili beklentilerinin en parlak olduğu bölgeyi Avrupa olarak tanımlarken, yüzde 42'sinin kar beklentilerinin en düşük olduğu bölgenin ABD olduğunu söylediği belirtildi.


ABD tablosu karamsar

Merrill Lynch ekonomistlerinin, Amerikan ekonomisinin durgunluğa girdiği 2001 yılından bu yana ilk kez, Avrupa Bölgesi ekonomisinin ABD'den daha hızlı büyüyeceğini tahmin ettikleri, Avrupa Bölgesindeki güçlü iç büyüme ve doğuya yönelik ihracat patlaması sayesinde 2007'de GSYİH'nin yaklaşık yüzde 2,5 büyüme kaydetmesinin beklendiği bildirildi. Avrupa Bölgesine yönelik iyimser bakış ile ABD'ye yönelik karamsar bakış arasındaki uçurumun bugüne kadar yapılan araştırmalara göre en yüksek seviyede olduğu vurgulandı.




17 yıl önce