|

Türkiye'nin seri katilleri

Helin Şahin
00:00 - 26/10/2006 Perşembe
Güncelleme: 03:21 - 26/10/2006 Perşembe
Yeni Şafak
Türkiye'nin seri katilleri
Türkiye'nin seri katilleri

Bursa, İzmit, Sakarya, Mersin, Adana ve Ankara'da işledikleri cinayetlerle üç gün içinde 7 kişiyi öldürdüklerini itiraf eden Mehmet Karahasan ve Yiğit Bekçe yakalanmasıyla birlikte seri cinayetler yeniden Türkiye'nin gündemine girdi. 1985 yılında Ayhan Kartal ile birlikte başlayan Türkiye'deki seri katil sayısı 14'e çıktı. Son cinayetlerle birlikte seri cinayet kurbanlarının sayısı da 53'ü buldu. Seri cinayet işleyen katiller için gerekli düzenlemelerin olmaması nedeniyle çoğu cezai ehliyeti bulunmadığı gerekçesiyle ya akıl hastanelerine sevk ediliyor ya da 'af' ile tahliye oluyor.

TÜRKİYE'NİN EN AZILI KATİLİ

Cumhuriyet tarihinin en çok adam öldüren kişisi olarak kayıtlara geçen Yavuz Yapıcıoğlu, polis kayıtlarına göre 18, ailesi ve görgü tanıklarına göre 43 kişinin katil zanlısı. Yapıcıoğlu, okul hayatı boyunca daima sınıf birincisiydi. Arkadaşları arasında sayılıp sevilen biriydi. 1994'te kendisine "günaydın" diyen bir kızı ile kızın nişanlısı ve arkadaşıyla tartışıp üçünü de bıçakla öldürdü. Yapıcıoğlu, üç kişiyi daha öldürdükten sonra yakalandı. Tutulduğu adli koğuşu yakıp, hasta bakıcıları yaraladı. Cezai ehliyetinin olmadığına dair rapor alan Yapıcıoğlu, yargılanmaktan kurtuldu. Yapıcıoğlu, birçok cinayet işledikten sonra tekrar yargılanarak, 46 yıl hapse mahkum edildi.

KOLİCİ KATİL

İlk cinayetini ev arkadaşı Mehmet Yeşilyayla'yı öldürerek gerçekleştiren "Kolici katil" Orhan Aksoy, toplam 5 kişiyi öldürdü. Aksoy, cinayet işleme gerekçesini "hırsızlık" olarak gösrererek, eşyalarını çaldığını düşündüğü kişileri acımasızca katletti. Aksoy, öldürdüğü kişilerin cesetlerini kolileyip tenha yerlere bırakıyordu.

YAŞLI İNSANLARI ÖLDÜRDÜ

"Artvin canavarı" olarak bilinen Adnan Çolak, 1992-95 yılları arasında Artvin ve ilçelerinde yaşları 68 ile 95 arasında değişen 11 kişiyi öldürdü. Çolak, yaşlıları öldürme gerekçesi olarak, onların fazla yaşamasını göstermişti. Öldürdüğü 6 kadına tecavüz eden Çolak, 6 ayrı idam ve 40 yıl hapse mahkum oldu.

1998-2001 yılları arasında 6 kişiyi katledip 4 kişiyide öldürmeye teşebbüs eden Hamdi Kayapınar, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Kayapınar, kurbanlarını av kurbanlarını da avcı olarak belirlemişti.

"Çivici katil" olarak bilinen Süleyman Aktaş ise ilk cinayetini 1986 yılında Antalya'da Nuri Keskin adlı bir komiseri tabancayla öldürerek gerçekleştirdi. Akli dengesi yerinde olmadığı ileri sürülen Aktaş, 4,5 yıl tedavi gördü. Aktaş, taburcu olduktan sonra 1994'te Ayşe ve İsmail Güneşi boğarak, Rukiye ve Ramazan Kocatepe adlı yaşlı çiftlerle Yıldırım Kılıç'ında gözlerine ve kafalarına çivi çakarak katletti. Aktaş, halen Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkalrı hastanesinde tedavi görüyor.

MOBİLYACI SERİ KATİL

İstanbul'un ilk seri katili "Mobilyacı katil" olarak bilinen Seyit Ahmet Demirci, Fatsa'da küçük bir çocukken arkadaşıyla birlikte yaşlı bir mobilyacının tecavüzüne uğradığı için 1998'de İstanbul'da 3 mobilyacıyı dükkanlarının bodrum katında öldürdü. 11 yaşında tecavüze uğrayan Demirci, yakalanmasaydı cinayetleri tecavüze uğradığı yaşa (11) tamamlayacağını söylemişti. Demirci, 3 kez idama mahkum olduktan sonra, AB uyum yasaları çerçevesinde müebbet hapse mahkum edildi. Demirci, son olarak af yasasından yararlanarak, 6 yıl hapse mahkum oldu. Ancak hapiste yattığı süre cezasını karşıladığı için serbest bırakıldı.

BEBEK YÜZLÜ KATİL

"Bebek yüzlü katil" Ali Kaya, cezaevi firarisiydi. Cezaevinden çıktıktan sonra Kaya'nın ilk kurbanı amcası Celal Kaya oldu. Hapse giren Kaya, cezasını tamamladıktan sonra Adana'da annesine tecavüz eden Z. Abidin Gümüş'ü öldürdü. Akli dengesi bozuk olduğu gerekçesiyle tedavi altına alındıktan sonra Kaya'ya "kapalı yerde duramaz" raporu verilidi. Kaya, 1999'da tekrar sokaklara döndü. Kaya, bu dönemde de Alanya'da 5 kişiyi bıçakladı. Elindeki deli raporu sayesinde beraat eden Kaya, son olarak Alanya Cezaevinin 2 gardiyanını sokakta bıçaklayarak öldürdü.

İlk cinayetini 1985'te 13 yaşındaki Armağan Kaya'ya tecavüz edip, daha sonra boğarak gerçekleştiren Ayhan Kartal, 1 yıl tedavi görüp taburcu oldu. İkinci cinayetini 1989'da 9 yaşındaki bir çouğa tecavüz edip öldürerek yaptı. 1992'de yakalanan Kartal, "bebek yüzlü" katil Ali Kaya tarafından öldürüldü.

İstanbul'un ilk seri katili Seyit Ahmet Demirci ile girdiği iddia üzerine seri cinayetleri işlemeye başlayan Durmuş Anuçin, 5 kişiyi öldürdükten sonra yakalandı.

Erdinç Tümer ise 1999'da İzmir ve Bursa'da 5 kişiyi öldürdü. Tümer hala polis tarafından aranıyor.


17 yıl önce