|

100 yıllık düğün geleneği yaşatılıyor

Bursa'nın Fethi şenlikleri kapsamında geleneksel köy düğününün bir örneği gerçekleşti. Şahitliğini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın yaptığı düğüne binlerce kişi katıldı. Dündar, etkinliklerin asıl amacının kaybolan değerlerin yaşatılmasını sağlamak olduğunu söyledi.

Atilla Sağım
00:00 - 20/04/2009 Pazartesi
Güncelleme: 18:28 - 20/04/2009 Pazartesi
Yeni Şafak
100 yıllık düğün geleneği yaşatılıyor
100 yıllık düğün geleneği yaşatılıyor

Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri'nin en renkli etkinliklerinden birisi de Geleneksel Köy Şenliği oldu. Bu yıl Keles'in Belenören ve Menteşe köylerinde gerçekleştirilen köy şenliğine binlerce kişi katıldı. Osmangazi Belediyesi tarafından Tophane Meydanı'ndan kaldırılan araçlarla köye taşınan davetliler, geleneksel köy düğününün bütün zenginliklerini gerçek bir köy düğünüyle yaşadı. Düğünün gelin tarafı Menteşe, damat tarafı da Belenören Köyü'nden olunca, iki köyde de tören hazırlığı yapıldı. Kent merkezinden şenliğe katılan davetliler yaklaşık bir buçuk saat süren bir yolculuğun ardından önce kız alma törenine katılmak için Menteşe Köyüne geldiler.

Burada davul ve zurnalar eşliğinde karşılanan davetliler köy meydanında toplandılar. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş'ın da köye gelmesi ve erkek tarafının kız isteme heyetine katılmasıyla kalabalık davetli topluluğu kız evine hareket etti. Kayınpederinden 200 baş hayvan, bir ev ve bir tarla, kayınvalidesinden bir araba isteyen gelin Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'den eşi ve kendisi için iş istedi. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın payına ise yurt dışında balayı düştü.


AMACIMIZ DEĞERLERİ YAŞATMAK

Gelin attan inrildikten sonra nikah masasına oturuldu, şahitler Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar olurken, nikahı Keles Belediye Başkanı Mustafa Bektaş kıydı.Düğün eğlencesinin başlamasıyla bir konuşma yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, düzenlenen bu etkinliklerle birlikte köylere hizmet geldiğini söyledi. Etkinliklerin asıl amacının unutulmaya yüz tutan, kaybolan değerlerin gün yüzüne çıkmasını, yaşatılmasını sağlamak olduğunu söyleyen Dündar, "Amacımız bu değerleri gelecek nesillere aktarmak, bunu gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz" dedi. Dündar, bu etkinliklerin Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle artırarak devam edeceğini söyledi.


ŞENLİKLERLE GELEN HİZMETLER

Konuşmaların ardından her yıl şenliğin düzenlendiği köye verilen etkinlik sancağının devir-teslimi yapıldı. Menteşe Köyü'nde Köy Delikanlı Odası ve Cemiyet Odası baştan aşağıya bakımdan geçirilip, geleneksel köy evi için gerekli dekorasyon malzemeleriyle birlikte düzenlenerek köyün kullanımına sunuldu. Törenler sırasında açılışı yapılan Köy Delikanlı Odası'nda davetlilere ikramda bulunuldu. Cami avlusunda yapılan düzenlemeler ve avluda yer alan yüzlerce yıllık çınar ağacının bakımı ise şenliklerle köye gelen hizmetlerden bir başkasıydı. Belenören Köyü'nde ise Köy Konağı bakımdan geçirilirken, bir kısmı da müze haline getirildi.

15 yıl önce