|

470 yıllık ahşap medrese onarılmayı bekliyor

Adana'nın Karaisalı ilçesindeki asırlık ahşap medrese zamana karşı direniyor.

Aa
00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 17:47 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
470 yıllık ahşap medrese onarılmayı bekliyor
470 yıllık ahşap medrese onarılmayı bekliyor

Tarih araştırmacısı Cezmi Yurtsever, Adana'nın Karaisalı ilçesi Kızıldağ yaylasında bulunan, tahminen 470 yıl önce yapılan ahşap medresenin onarılması gerektiğini söyledi.


Cezmi Yurtsever, 1360 yılında Adana'nın fethini gerçekleştiren Yüreğir Aşireti'nden Ramazanoğlu Piri Mehmet Paşa'nın, kendisiyle beraber savaşan yakınlarına Çukurova'nın belirli bölgelerinde kışlak ve yaylaklar verdiğini belirtti. Ramazanoğlu Piri Mehmet Paşa'nın, yakınlarından Karaisa Bey'e Annahşa,Meydan, Milvan kalelerinin gümrük gelirlerini için, Çatalan ile Çakıtarasındaki arazileri tarım yapması için ve Ceceli köyünü de kışlakolarak kullanması için verdiğini belirten Yurtsever, "Kayıtlarda, yaz mevsiminde kullanılmak üzere de Kızıldağ'ı yaylak olarak verdiği belirtiliyor" dedi.


Yurtsever, Ramazanoğlu Piri Mehmet Paşa'nın 1530'lu yıllarda Adana merkezde kendi adını taşıyan vakıf kurduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi:"Kayıtlara göre, vakıf bünyesinde Adana'daki Ulu Cami'nin doğu tarafında bir de medrese yaptırıldı. Darülhadis olarak da isimlendirilenmedrese hocaları ve öğrencilerin yaz mevsiminde de eğitime devam etmeleri için Kızıldağ Yaylası'ndaki cami avlusunda aynı dönemde ahşap medrese yaptırılmış. Tahminen 470 yıl önce yapılan bu medrese, şimdi zamana karşı direniyor. Yer yer çürüyen ahşaplarıyla dikkat çeken medresenin onarılarak gelecek kuşaklara aktarılması gerekir."Ahşap medresenin yanındaki evde yaşayan Süleyman Yanankardeş de 40 yılıaşkın süredir yazı Kızıldağ Yaylası'nda geçirdiklerini söyledi. Yıllardır medreseyi kendi çabalarıyla korumaya çalıştıklarını belirten Yanankardeş, "Kışın da zaman zaman burayı kontrol ediyoruz. Yağmur, karve rüzgarın da etkisiyle oldukça yıpranan bu yapının onarılmasınıistiyoruz" diye konuştu.

16 yıl önce