|

Amerikalı Rebecca, gönül elçisi olacak

Amerika''dan Türkçe öğrenmek için Türkiye''ye gelen Amerikalı Rebecca, misafir olduğu Türk ailenin yanında börek açtı, iftar sofrası kurdu. Türkçe'yi yavaş yavaş öğrenen Rebecca, özlemini çektiği 3 yaşındaki kızı ve eşi için ise Türkçe şarkı ezberliyor.

İha
00:00 - 23/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 10:57 - 23/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Amerikalı Rebecca, gönül elçisi olacak
Amerikalı Rebecca, gönül elçisi olacak

Amerika''dan Bursa''ya dil öğrenmek için gelen 28 yaşındaki Rebecca Mueller, Bursalı ailenin yanında Türkçe konuşmaya başlayıp Türk gelenek göreneklerini öğrendi. Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutanlara saygı duyan Rebecca, börek açıyor, iftar sofrası hazırlıyor. Amerika Birleşik Devletleri''nden Bursa''ya Türkçe öğrenmek için gelen Rebecca Mueller (28), Türk ailesinin yanında kalarak hem dil eğitimini alıyor hem de Türk gelenek ve göreneklerini öğreniyor. Ankara Üniversitesi TÖMER''in ABD Dışişleri Bakanlığı Eğitim ve Kültür Dairesi ile Ortaklaşa gerçekleştirdiği Kritik Diller Bursu Programı kapsamında Türkçe öğrenmek ve Türk kültürünü tanımak için Bursa''ya gelen Rebecca, 24 saatini 5 kişilik Kuştuğan ailesinin yanında geçiriyor. Evin bireyleriyle sıcak bir ilişki kuran Rebacca, evin annesi Şermin Kuştuğan''dan (41) Türk örf ve adetlerine göre börek açıp sofra kuruyor. Rebecca, aynı zamanda Ramazan ayı dolayısıyla Bursalı Kuştuğan ailesiyle birlikte sahura kalkıyor, gün boyu yiyip içmiyor. Aile fertleriyle birlikte yaşayan ve onları ikinci ailesi olarak gören Amerikalı Rebecca, çorbaları tabaklara koyup ezanı beklemeyi ihmal etmiyor.

BAYRAMLIK REBECCA'YI ŞAŞIRTTI

Bir aya yakın kaldığı Türk ailesinde Türk yemeklerini yapmayı öğrenen Rebecca, en keyif aldığı yemek tarifinin ise Arnavut böreği olduğunu söyledi. Evli olduğunu ve 3 yaşında bir kızının bulunduğunu ifade eden Rebecca, ''Türk ailemi çok seviyorum. Kendimi onların kızı gibi hissediyorum. Benim için Türkiye''ye gelmek kızım ve eşim yönünden biraz zor karar oldu ama şu an çok mutluyum. Onlara olan özlemimi internet üzerinden konuşarak gideriyorum. Ülkeme döndüğümde buradaki tüm güzellikleri anlatacağım. Burada her gün yeni bir şey öğreniyorum. En çok şaşırdığım ise, Türk ailemin bana bayramlık kıyafet almaları oldu çünkü beklemediğim bir sürpriz oldu. Ben de iki gün oruç tuttum. Çok kolay değil ama farklı bir deneyim'' diye konuştu.

'BAYRAMDA EL ÖPMEYE GİDECEĞİZ'

Çocuklarının dil öğrenmesi için yurt dışına göndermeden önce böyle bir proje içerisinde olmak istediklerini ifade eden baba Ziya Kuştuğan (43), ilk defa yabancı bir misafiri evlerinde ağırladıklarını söyledi. İlk geldiğinde örf ve adetlerinin uyuşmayacak olmasından dolayı çok tedirgin olduklarını belirten Ziya Kuştuğan, ''Daha sonra alıştık. O da bizim kızımız gibi oldu. 2 gün bizimle beraber sahura kalkıp niyetlendi. Oruç tutu. Biz de onu bu güzel davranışından dolayı ödüllendirdik. Ona da bayramlık kıyafet aldım. İnşallah bayramda akrabalara el öpmeye gideceğiz'' diye konuştu.

10 yıl önce