|

Aydın: İhracatta tarım ve gıda önemli

MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr. Halim Aydın, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında, tarım ve gıdadaki potansiyelinin büyük rolü olacağını söyledi. Aydın, Türkiye'de turizm ve tarımın bir arada değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Gülsüm Tokgöz
00:00 - 31/01/2010 Pazar
Güncelleme: 17:26 - 31/01/2010 Pazar
Yeni Şafak
Aydın: İhracatta tarım ve gıda önemli
Aydın: İhracatta tarım ve gıda önemli

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) İzmir Şubesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen 'Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı' büyük ilgi gördü. Sektörün sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin değerlendirildiği toplantıya Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Nihat Pakdil, TÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, TÜGEM Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Dairesi Şb. Müdürü Dr. Ömer Sinan Tamer ve BRC Başdenetçisi-Dinçer Sözen Gıda Yön. Kur. Başkanı Can Sözen konuşmacı olarak katıldı. Öğleden sonraki istişare toplantısına ise İzmir Milletvekili, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Nükhet Hotar ve Sosyolog Doç. Dr. Mazhar Bağlı katıldı.

Toplantıyı yöneten MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu Başkanı Dr. Halim Aydın, Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmasında, tarım ve gıdadaki potansiyelinin büyük rolü olacağını söyledi. Tarım ve hayvancılığın ele alındığı toplantıda helâl gıda, et fiyatlarının yüksekliği, kaçak havyan kesimlerinin önlenmesi, GDO'lu ve hibrit tohumlu ürünler de tartışıldı. Avrupalıların Türkiye'den yerli tohum kaçırdığını belirten Dr. Aydın, yetkilerinin önlem almasını da istedi. Dr. Halim Aydın, gıda ve tarımın Türkiye'nin önemli sektörleri arasında bulunduğunu, ileriki yıllarda tohumculuğun daha da önem kazanacağını vurguladı. Dünyada iki yıldır devam eden ekonomik daralmaya rağmen tarım sektöründe artış gözlendiğini belirten Aydın, Çin'in sektörde liderliğe soyunduğunun altını çizdi. Gıda ve Tarım Kurulu olarak üç yıldır 20 profesörle sürdürdükleri çalışmalar doğrultusunda hazırlanan Tarım Raporu'nu, bu yıl kamuoyuyla paylaşmayı hedeflediklerini açıklayan Aydın, bununla Türkiye'nin tarım kaynaklarındaki gücünü ortaya koymayı amaçladıklarını kaydetti.


BİYOÇEŞİTLİLİK TEHLİKE ALTINDA

Biyogüvenlik Yasa Tasarısı çalışmalarına da katkıda bulunduklarını ifade eden Dr. Aydın, bu yıl içinde çıkarılmasının öngörüldüğünü söyledi. Dünyadaki doğal tohum kaynaklarının yüzde 60'ının bulunduğu ve biyoçeşitliliğe sahip Türkiye için bu yasanın önemini vurgulayan Aydın, "Alt komisyon tartışmalarına katıldık. Şu anda sadece bitkisel üretimin konuşulduğunu gözlemledim. Biyoçeşitlilik de genellikle GDO etrafında tartışılıyor. Hibritle doğal tohum yan yana ekildiğinde, doğal olan bozuluyor. Biyoçeşitliliği koruma kaygısı varsa, bu noktaya da özen gösterilmeli. 400 yıldır kendini koruyan bir biber türü, bu şekilde kaybolabiliyor. Türkiye'de tohuma göre strateji ve üretim planlaması yapılmaması nedeniyle biyoçeşitlilik tehlike altında." dedi.


HELÂL GIDA PAZARI 2 TRİLYON DOLAR

Türkiye'de turizm ve tarımın bir arada değerlendirilmesi gerektiğini de kaydeden Aydın, turizm çalışmalarına gıda tanıtımının eklenmesinin büyük avantaj sağlayacağını söyledi. Dr. Halim Aydın, MÜSİAD Gıda ve Tarım Sektör Kurulu'nun 2010 yılı hedefleri arasında helâl gıda konusunun önemli yer tuttuğunu da vurguladı.Türkiye'de doğal tohumlara dayalı üretim yapılmasının önemini vurgulayan Dr. Aydın, şunları kaydetti: "Hibrit tohum daha çok kazandırdığı için çiftçiler doğal tohumu terk ediyor. Türkiye, fonksiyonel tohum olan fındık ve kayısı gibi yüzlerce çeşitten oluşan potansiyele sahip. İhracat hedefinde ülkenin doğal dokusunu da mutlaka sunmak gerekiyor. Aksi halde Hisar domatesi, hibrit domatesle rekabet edemez. Organik tarım tohumuyla dünyada katma değer yaratacak bir ürüne sahip olabiliriz. Yeter ki sertifika sistemi getirilsin, standart oluşturulsun." dedi.


14 yıl önce