|

Balıkçılar orkinos avına ilgi göstermedi

Karadenizli balıkçılar, Japonya'daki ekonomik kriz ve Türkiye'ye ayrılan kotanın düşürülmesi nedeniyle orkinos avına ilgi göstermedi. Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, Japonya'ya önceden satılan balığın parasının bile hala gelmidğini söyledi

Aa
00:00 - 14/05/2009 Perşembe
Güncelleme: 16:51 - 14/05/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Balıkçılar orkinos avına ilgi göstermedi
Balıkçılar orkinos avına ilgi göstermedi

Bu sezon kısa süren palamut vehamsi avı nedeniyle umduğunu bulamayan Karadenizli balıkçılar, Japonya'daki ekonomik kriz ve Türkiye'ye ayrılan kotanın düşürülmesi nedeniyle orkinos avınailgi göstermedi.

Doğu Karadeniz Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ahmet Mutlu, yaptığı açıklamada, geçen yıl 1 Eylül'de açılan av sezonuna, palamudun bol olmaması nedeniyle hüsranla başladıklarını belirtti. Karadenizli balıkçıların umutlarını hamsi avına bağladıklarını, ancak hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi sonucu Gürcistan karasularına kaçmasıyla, hamsi avının da kısa sürdüğünü anlatan Mutlu, "Karadeniz'de ekim ayından sonrahamsi pek olmadı. Hamsinin Türk karasularını erken terk etmesi nedeniyle,yaklaşık 15 Türk balıkçı takımı, alınan izin ve belirlenen av kotası doğrultusunda Gürcistan karasularında hamsi avına çıktı. Bu balıkçılar için iyibir av sezonu olduğu söylenebilir ama genel olarak Karadenizli balıkçılar içinoldukça kötü bir sezon oldu" dedi.


SATILAN BALIĞIN PARASA BİLE GELMEDİ

Karadenizli balıkçıların, önceki yıllarda mayıs ayında orkinos avı için Akdeniz'e açıldıklarını ifade eden Mutlu, "Avlanan orkinoslar Japonya'ya ihraçediliyor. Ancak Japonya'da yaşanan kriz nedeniyle hala önceden satılan balığın parası gelmedi, hala havuzlarımızda orkinos balığı var. Üstelik önceki yıllarda Türkiye'ye ayrılan 960 tonluk kota, bu sene düşürüldü. Ekonomik bir getirisi olmayacağı için balıkçılarımız bu yıl orkinos avına ilgi göstermedi" diye konuştu.

Mutlu, bu sezon Trabzon ve Ordu'nun Perşembe ilçesinden birer balıkçıteknesinin orkinos avı için Akdeniz'e açıldığını kaydetti.Akgün Balıkçılık'ın sahibi Adnan Akgün ise geçen sezon hamsi avı içinGürcistan'a giden balıkçıların dışındakiler için kazançlı bir sezon olmadığını belirterek, balıkçıların yüzde 80'i için kötü bir sezon yaşandığını söyledi.


KOTA 600 TON DÜŞÜRÜLDÜ

Bu yıl orkinos avı için Akdeniz'e sadece bir teknelerini gönderdikleriniifade eden Akgün, "Japonya'daki krizden dolayı geçen yıl avlanan orkinoslar satılmadı. Ayrıca Türkiye'ye verilen kota yaklaşık 600 tona düşürüldü. Zatenbalıkçı sayısı fazla. Hem ekonomik kriz hem de kotanın düşürülmesi nedeniyle balıkçılar yaptıkları masrafları bile zor karşılayacaktı. Bu nedenle orkinos avına bu yıl Karadenizli balıkçılar ilgi göstermedi" dedi. Akgün, orkinos avına çıkmayan balıkçılardan bazılarının, 1 Eylül'deaçılacak yeni sezon hazırlıklarına başladıklarını, ağlarında onarım yaptıklarınısöyledi.

15 yıl önce