|

Bilinçsiz tüketim ardıç ormanlarını da vurdu

Suya ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı olan ardıç ağacı diğer ağaç türlerine göre oldukça zor yetiştiriliyor. Oltu Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, ardıç ormanlarının hızla tükenmesini insanların bilinçsizliğine bağladı.

Hikmet Dağ
00:00 - 9/02/2007 Cuma
Güncelleme: 18:49 - 9/02/2007 Cuma
Yeni Şafak
Bilinçsiz tüketim ardıç ormanlarını da vurdu
Bilinçsiz tüketim ardıç ormanlarını da vurdu

Bilinçsiz bir şekilde kesilen ardıç ormanlarının yerine yenisinin oluşması için uzun yıllar geçmesi gerektiğine işaret eden Oltu Orman İşletme Müdürü Mustafa Güner, "Ardıç ormanlarının hızla tükenmesi tabiatın değil, insanoğlunun müdahalesinin bir sonucudur." dedi. Servigiller familyasından olan ardıç ağacının yetiştirilmesinin oldukça zor olduğunu ifade eden Güner, şunları söyledi: "Genellikle sonbaharda tohumlarını yere döken ardıç ağacının toprakta bu şekilde çimlenebilmesi mümkün değil. Ardıç tohumları bir ardıç kuşu (Karatavuk) tarafından yenmedikçe hiçbir işe yaramaz. İlginçtir, ardıç ağacı tohumlarının kabukları ancak ardıç kuşunun bu tohumları yemesi sonucu açılabiliyor. Kabukları ardıç kuşunun sindirim sisteminde uğradığı değişim sonucu açılan tohumlar, kuşun dışkısı ile birlikte toprağa karışıyor ve ancak toprağa karışan bu tohumlar tutar" Güner, 2006 yılında başlattıkları çalışma ile bu bozuk ardıç ormanlarını daha verimli hale getirmeye çalıştıklarını dile getirdi. Orman Yüksek Mühendisi Hazin Cemal Gültekin'in, Isparta'da yapmış olduğu laboratuar ortamındaki bilimsel çalışmalarda ardıç tohumunu çimlendirmeyi başardığını hatırlatan Güner, Ardıç kuşu vasıtasıyla çimlenen tohumlara oranla 3 kat daha hızlı çimlenebilen bir metot geliştiren Gültekin'in ülke ekonomisine büyük fayda sağladığına işaret etti.


"YÖRE KÖYLÜSÜNE EKONOMİK KAZANÇ SAĞLIYOR"

Böylelikle ekonomik değeri oldukça yüksek olan ardıç ağacının sürekli bir üretimi olacağını söyleyen Güner, "Suya ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı olan ardıç ağacı; müzik aletlerinden, su kuyusu ve sarnıç yapımına, inşaat sektöründen mezarlıklarda kullanılan mertek yapımına, içki ve parfüm sanayinden pekmez yapımına kadar daha birçok alanda kullanılıyor. Oldukça değerli bir ağaç olan ardıç ağacının üretimi için geliştirilen yeni metot sayesinde bizde işletme müdürlüğü olarak, ön hazırlık çalışmalarını tamamladık. 2006 yılı Aralık ayı itibariyle Güllüce ve Dutlu köylerinde tohum topladık. Toplanan toplam 4 bin 906 kg ardıç tohumuna karşılık Güllüce Köyü'nden 28 aileye 5 bin 683 YTL'lik, Dutlu Köyü'nden ise 18 aileye toplam 3 bin 592 YTL ödeme yapıldı." diye konuştu.

Bir taraftan kıymetli bir ağacın üretimini gerçekleştirirken diğer taraftan yöre köylüsüne ekonomik katkı sağladıklarını aktaran Oltu Orman İşletme Müdürü Güner, süs eşyası ve tespih yapımında kullanılan Oltu Taşı'nın da bu ağacın fosilinden oluştuğunu ifade etti.


17 yıl önce