|

Bizim çocuklar sokaktan kurtuldu

Eskişehir'de bir dernek tarafından geçen yıl başında bazı paydaş kurumların destekleriyle başlatılan ve sokak çocuklarının topluma kazandırılması amaçlayan "Bizim Çocuklarımız Projesi" için değerlendirme toplantısı yapıldı. Eskişehir Çevre, Sağlık, İzcilik, Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Can, "Bir yıllık çalışma sonucunda 150'nin üzerinde çocuk ve gence ulaştık" dedi.

Aa
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 10:52 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Bizim çocuklar sokaktan kurtuldu
Bizim çocuklar sokaktan kurtuldu

Eskişehir'de bir derneğin, sokak çocuklarının topluma kazandırılması amacıyla hazırladığı ve İçişleri Bakanlığınca onaylanan "Bizim Çocuklarımız Projesi" kapsamında bir yılda 150'yi aşkın çocuk ve gence ulaşıldı. Eskişehir Çevre, Sağlık, İzcilik, Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin (ÇEVSAD), paydaş kuruluşları olan İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı, Tepebaşı ve Odunpazarı kaymakamlıkları ile belediyeleri, İl Sağlık Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Eskişehir Şubesi, Anadolu Ajansının (AA) destekleriyle hazırladığı proje çerçevesinde değerlendirme toplantısı yapıldı. Bizim Çocuklar Eğitim ve İrtibat Bürosu'ndaki toplantıda konuşan Eskişehir ÇEVSAD Başkanı Emin Can, 1 Ocak 2013'te uygulamaya başladıkları projenin süresinin 3 yıl olduğunu bildirdi. Çalışmalarının olumlu yönde ilerlediğini vurgulayan Can, şunları kaydetti: "Bir yıllık çalışma sonucunda 150'nin üzerinde çocuk ve gence ulaştık. Derneğimizle irtibat kurup madde bağımlılığından kurtulmak isteyen çocuklar ve gençlerin ilk olarak yiyecek ve barınma ihtiyaçları karşılandı. Sağlık sorunları varsa İl Sağlık Müdürlüğü ile bunlar giderildi. Öğrenimini yarıda bırakmış olanlara öğrenim desteği verildi. Kendi aralarında destek grupları oluşturuldu. Sosyal aktiviteler ve spora yönlendirildi. Kişisel gelişim, milli ve dini eğitim, kamp, gezi gibi aktiviteler sonucu olumlu yönde gelişmeler gözlendi. Projenin sonuna kadar daha olumlu sonuçlar alacağımıza inanıyoruz. Çünkü elimizde ümitlerimizi artıran somut veriler var. Bu proje kapsamında 4'ü kamu, 4'ü özel sektör olmak üzere rehabilitelerini tamamlamış ve işe girmiş 8 gencimiz oldu. Önümüzdeki iki yılda bu sayının katlanarak artacağına inancımız sonsuzdur.

ÜNİVERSİTELİ GENÇLER ARASINDA YAYGIN

Can, çocuklar ve gençleri madde bağımlılığı ile suça iten nedenlerin, çoğunlukla aile içi şiddet, parçalanmış aile, aşırı koruyuculuk, kötü arkadaş çevresi, göç ve ilgisizlik olduğunu anlattı. Eskişehir'de zararlı madde kullanım yaşının 15'in altında olduğu bilgisini veren Can, "Üniversiteli gençler arasında yaygın. Madde kullanımını teşvik edici eğlence merkezleri hızla artıyor" dedi. Parçalanmış aile sayısının arttığını ve kente göçün sürdüğünü, bağımlılık yapan maddelerin birçoğunun Eskişehir'de de kullanıldığını ve bunun oranının gün geçtikçe arttığını ifade eden Can, "Böyle olunca bu çalışmaları sadece kullananlar için değil, onları madde kullanmaya iten nedenlerle mücadele için de bilimsel araştırmalara, kamu, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle ortak projeler yapılması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.


10 yıl önce