|

Bornova merkeze modern pazaryeri yapılıyor

Bornova Belediyesi, açılan dava nedeniyle bir yıldır durdurulan merkez pazaryeri çalışmalarını yeniden başlattı. Kamulaştırılan mülkü nedeniyle plana dava açan vatandaş davasından feragat edince süreç hızlandı. Kamulaştırma maliyeti 6,5 milyon liraya ulaşan pazaryeri önümüzdeki yılın ilk günlerinde hizmete girmiş olacak.

Yeni Şafak
00:00 - 27/02/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:30 - 27/02/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Bornova merkeze modern pazaryeri yapılıyor
Bornova merkeze modern pazaryeri yapılıyor

Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ın, 2009 yılında 'Sokak arasında pazaryeri bırakmayacağız' sloganıyla başlattığı çalışmanın en önemli ayaklarından Merkez Pazaryeri'yle ilgili hukuki sorun çözüldü. İlçe merkezinde 7 bin 800 metrekarelik alanda inşa edilecek kapalı pazaryeri çalışmaları yeniden başladı. Pazaryerinin yapılacağı alanda, arazisi bulunan vatandaşın Bornova Belediyesi'nin hazırladığı plana yaptığı itirazı geri çekmesi süreci hızlandırdı. Daha önce yürütmesi durdurulan kamulaştırma çalışmalarına kaldığı yerden devam ediliyor. Bornova Belediyesi son 2,5 yıl içinde Mevlana, Doğanlar, Pınarbaşı pazaryerlerinin yapımını bitirdi. Merkez Pazaryeri'nde ise iki yıl önce başlayan çalışmalar, hukuki sorunlar nedeniyle tıkanmış, kamulaştırmalar ve yıkımlar durmuştu. Merkez'deki katlı otopark yanındaki toplam 7 bin 800 metrekarelik alanda inşa edilecek iki katlı pazaryerinin 4 bin 300 metrekarelik bölümü için 24 parselde kamulaştırma çalışmalarına başlandı. 10 bina sahibiyle uzlaşma sağlanarak yıkım yapıldı. Kamulaştırma çalışmaları devam eden 10 bina için ise kamulaştırma bedeli üzerinden uzlaşma sağlanamayınca dava açıldı. Ancak bu süreçte, parsel sahibi bir vatandaş, belediyenin pazar yeri yapımına olanak sağlayan plan tadilatı için de davacı oldu. Mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı verince 2011 yılında çalışmalar durdu. İtirazı yapan vatandaş, bir süre önce davadan feragat etti. Kamulaştırmaların önündeki hukuki sorun aşılınca çalışmalar kaldığı yerden başladı. 2013 yılının başında pazaryeri hizmete açılınca, Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi üzerinde kurulan pazar katlı otopark yanındaki yeni mekânına taşınacak.


AÇILAN DAVA ELİMİZİ KOLUMUZU BAĞLADI

İlçedeki pazar yeri sıkıntısının kendi çocukluk günlerinden bu yana sürdüğünü belirten Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, "Göreve geldiğimizde yeni proje için iki üç yer belirledik ancak plan değişiklikleri Büyükşehir Belediyesi'nden döndü. En son şu anda üzerinde çalıştığımız alanda karar kıldık. Peterson Köşkü'yle de komşu bir alan içinde olması nedeniyle kurul onayı gerekiyordu. Bu nedenle süreç uzadı. Ancak en az bir sene önce bitirip proje ihalesine çıkabileçek durumdayken, bir mülk sahibinin plana yaptığı itirazla karşı karşıya kaldık. Mahkeme süreçlerinden geçmiş, Büyükşehir'den onanmış, itiraz olmamış, daha önce mahkemelik olmuş ve mahkemeden de lehinde kararların çıktığı hiçbir itiraz kabul etmeyecek bir plan. Ancak itiraz olunca, duruşmaların yapılabilmesi için mahkeme, yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bir sene boyunca elimiz kolumuz bağlı bekledik. En sonunda vatandaş davadan feragat etti. Kamulaştırma işlemleri de hemen devam etti. 3 Mart'ta dava sonuçlanacak. Mart ortasında proje ihalesine çıkacağız. Ön hazırlıklarını yapıyoruz. Yaz ortasında yapım ihalesine çıkarız. En geç önümüzdeki yılın ilk aylarında" dedi.


OTOPARK DA OLACAK

Pazaryerinin iki katlı olduğunu belirten Başkan Sındır, "Zemin ve bodrumda otopark olacak. Pazaryerine gelen esnafın mallarını da içine alabilecek yüksek tavanlı otopark yapılacak. Yüzbaşı İbrahim Hakkı Caddesi ilçemizin ana arterlerinden biri, Osmangazi, Bayraklı, Atatürk mahallesi bağlantısı buradan yapılıyor. Cadde üzerindeki pazar yerini buraya taşıyınca önemli bir trafik sorunu aşılacak. Kent estetiğine yakışır, vatandaşların sağlıklı ortamda yaz kış, yağmur çamur güneş demeden pazar ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir alan yaratılacak" diye konuştu.

12 yıl önce