|

Borsa Başkanları fındığın sorunlarını konuştu

Karadeniz Ticaret Borsaları'nın Başkan ve temsilcileri fındığın sorunlarını Trabzon'da masaya yatırdı. Toplantıda, fındığın satışında kullanılan yanlış yöntemlerle, üreticinin elinde kalan ürüne çözüm arayışları konuşuldu.

Kamil Anahar
00:00 - 4/12/2007 Salı
Güncelleme: 18:37 - 4/12/2007 Salı
Yeni Şafak
Borsa Başkanları fındığın sorunlarını konuştu
Borsa Başkanları fındığın sorunlarını konuştu

Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Ticaret Borsaları'nın Başkan ve temsilcileri Trabzon'da toplandı. Trabzon Ticaret Borsası salonundaki toplantıya Adapazarı, Düzce, Akyazı, Samsun, Bafra, Çarşamba, Terme, Ünye, Fatsa, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize Ticaret Borsaları'nda 25 başkan ve temsilci katıldı. Toplantının açılışında konuşan Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, fındıkta yıllardan beri yanlış politikalar izlendiğine dikkat çekerek, "Günümüz ekonomisi serbest piyasa şartlarıyla yönlendirilmektedir. Türkiye, fındıkta 2000'in başına kadar devletçi bir politika izlemiş, daha sonra birliklerin özerkleştirilmesiyle doğru bir adım atılmıştır. Ancak, Fiskobirlik'in 2003 ve 2004'de eline geçirdiği fırsatı iyi kullanamamasının da etkisiyle fındığa tekrar siyaset bulaşmıştır. Bugün bu siyaset TMO eliyle yapılmaktadır. Bu doğru değildir" dedi.


ÜRETİMİN TAMAMINI SATMALIYIZ

Mehmet Cirav, şöyle devam etti: "Dünyada böyle bir uygulama yok. Bir ülke fındığı çok üretecek, ama az satacak. Böyle bu gitmez. Yönlendiren siz, üreten siz, ama yararı başkasına. Diğer üretici ülkelerdeki fındığın tamamı satılıyor, Türkiye'nin elinde ise fındık kalıyor. Öncelikle hedefimiz üretimin tamamını satmak olmalıdır." Ulusal Fındık Konseyi Kurucular Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk de, sektörde birlikte hareket etmenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Yıllardan beri bu birlikteliği bir türlü temin edemiyoruz. Şimdi önümüzde Ulusal Fındık Konseyi gibi bir fırsat var. Ocak ayının ilk haftasında ilk olağan genel kurul toplantısını yapacağız. Üye sayımız 87'ye yükseldi. 40 ayrı firmanın evrakları hazır. Kongreye kadar olacaklarla birlikte bu sayının 160'ı bulacağını zannediyoruz" diye konuştu. Borsalar toplantısında, başta fındık ve çay olmak üzere çeşitli sektörler ele alınacak. Sorunlar ve çözüm önerileri tartışılacak.




16 yıl önce