|

Çin malları 'Sinop Kotrası'nı da vurdu

Dünyanın çeşitli ülkelerine hediyelik ve tanıtımı amaçlı maket kotralar gönderen Sinopu'un Çin mallarıyla başı dertte. Sinop'un tanınmış yarım asırlık maket kotra ustası Ayhan Demir, Çin'den gelen ucuz hediyelik eşya yüzünden maket kotra sektörünün sekteye uğradığını söyledi.

Aa
00:00 - 27/04/2007 Cuma
Güncelleme: 17:39 - 27/04/2007 Cuma
Yeni Şafak
Çin malları 'Sinop Kotrası'nı da vurdu
Çin malları 'Sinop Kotrası'nı da vurdu

Sinop'ta yapılan ve çeşitli ülkelere hediyelik ve tanıtım amaçlı gönderilen maket kotraların satışında, Çin'den gelen ucuz benzer hediyelik eşyalar nedeniyle durgunluk yaşandığı bildirildi. Sinop'un tanınmış maket kotra ustası ve 55 yıldan bu yana maket kotra işiyle uğraşan Ayhan Demir (71), son yıllarda Çin'den gelen ucuz hediyelik eşya yüzünden maket kotra sektörünün sekteye uğradığını söyledi. Yaptığı kotralarla Sinop'un ve Türkiye'nin tanıtımına katkı sağladığını, ancak son yıllarda daha önce olmadığı kadar durgunluk yaşadıklarını bildiren Demir, Sinop'ta 55 yıldır "Ayhan Kotra" adıyla maket tekne imalatı yaptığını belirten Demir, şunları kaydetti: "Yaptığım maketlerle şehrimizin ve ülkemizin tanıtımına büyük destek sağlıyorum. Ege ve Akdeniz bölgeleri başta olmak üzere bütün turistik yörelerimize kotra gönderiyorduk. Birçok ülkeye de hediyelik eşya ve tanıtım amacı kotra gönderdik. Ancak son yıllarda her alanda olduğu gibi Çin'den gelen ucuz ve kalitesiz hediyelik eşyalar bizim sektörümüzü de engelledi. Yaşadığımız durgunluğu nasıl aşacağımızı bilmiyorum. "

70 özgün modelde tekne maketi yaptığını, maketlerin boylarının 5 santimetreden 1,5 metreye kadar değiştiğini söyleyen Demir, "Tüm modellerin tasarımını kendimiz yapıyoruz. Yaptığımız iş el emeği, tamamen el işçiliğine dayanıyor. Ancak fabrikasyon ürünler sektörümüzü öldürdü. Çin malları bizim sektörü de vurdu" dedi. Yaptığı kotraların Sinop'un simgesi haline geldiğini de ifade eden Demir, yaptıkları kotraları 3 YTL ile 700 YTL arasında sattıklarını kaydetti. Demir, piyasadaki Çin mallarının kalitesinin iyi bilinmesi halinde Sinop'ta yapılan maket kotraların kalitesinin daha iyi anlaşılacağını da sözlerine ekledi.


17 yıl önce