|

Çorum'un 'sarı altını' leblebi rakip tanımıyor

Avrupa ve Arap ülkelerine ihraç edilen Çorum leblebisi lezzette rakip tanımıyor.

İha
00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 11:11 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Çorum'un 'sarı altını' leblebi rakip tanımıyor
Çorum'un 'sarı altını' leblebi rakip tanımıyor

Çorum'un 'Sarı altını', Türkiye'nin en meşhur kuruyemişi Çorum leblebisi rakip tanımıyor. Türkiye'de lezzetine rakip bulamayan leblebi dünya pazarına girmeye hazırlanıyor. Çorum leblebisini en meşhur yapan özelliğin lezzet olduğunu belirten leblebi ustaları, Çorum'a rakip çıkan illerin Çorum lezzetini tutturamayacaklarını iddia ettiler. Türkiye'nin bazı il ve ilçelerinin leblebiyi sahiplenmeye çalıştığını belirten Çorumlu leblebi ustası Yaşar Bodur, "Çorum leblebide tat merkezidir. Bu lezzeti tutturmak sadece Çorumlulara has bir özelliktir. Çorum'un uzun yıllar rakipsiz olacağını biliyoruz. Tek kaygımız, leblebi ustasının yetişmemesidir" şeklinde konuştu.

Leblebinin emek ile yetiştiğini anlatan Yaşar Bodur, leblebinin her safhasının ayrı bir uğraş ayrı bir emek olduğunu anlatırken, 'Leblebi 5 safhadan geçirilerek gerçek Çorum lezzetine ulaşır. Birinci safhada en iri ve iyi nohut seçilir. Önce fırınlanır, üç gün bekletildikten sonra tekrar fırınlanır. Birkaç gün sonra son kez fırına atıldıktan sonra çıkartılır ıslanarak güneşte kurutulmaya başlanır. Yaklaşık 40 gün kurutulan nohut, dördüncü safha olarak leblebi tavasında tekrar kızartılıp, dövüldükten sonra, elenir ve vitrinlere çıkar" diye konuştu


1 YIL BEKLEYEN LEBLEBİYİ YANMAZ TAVADA TEKRAR KIZARTIN

Gerçek Çorum leblebisini 1 yıl beklettikten sonra yanmaz tavada ısıtılması halinde, yeni yapılmış leblebi lezzetini vereceğini anlatan Yaşar Bodur, "Gerçek Çorum leblebisi lezzeti, tadı, şekli ile eşsiz bir kuruyemiş şeklidir. Leblebi taze yenir, ancak Çorum leblebisinin bir özelliği, aradan bir yıl da geçse yanmaz tavada leblebi ısındırılması halinde yeniden lezzetlenir. Bu da Çorum'a has bir özelliktir" dedi. Bodur, "Kuruyemişlerin hemen hepsi yaş sebze veya meyvelerin kurutulması, bazılarının da bir kere kavrulması ile yenebilecek kıvama gelir. Çorum'un meşhur sarı leblebisinde ise durum biraz farklıdır. Leblebi zaten kuru olan nohuttan yapılır. Nohudun leblebiye dönüşmesi bir buçuk aylık bir emeğin ürünüdür. Tarihi dükkanlarda, tek kavrukluk leblebiler çuvallardan tenekelere, oradan leğenlere dolduruluyor. Odun ateşi ile yeterli sıcaklığa ulaşan fırına aktarılan leblebiler son kavurmadan sonra tekrarçuvallara doldurularak dumanı üstünde satışa sunulur" ifadelerini kullandı.


11 YILDIR LEBLEBİ ŞAMPİYONU

Türkiye'nin en meşhur kuruyemişi olan Çorum leblebisi adına düzenlenen Leblebi Yarışması'nda 11 yıldır birinciliği kaptırmayan Yaşar Bodur, son olarak düzenlenen Uluslararası Hitit Festivali Leblebi Yarışması'nda yine birinci oldu. Babadan oğula geçen leblebi ustalığında 50. yılını dolduran Yaşar Bodur, 'Önemli olan birincilik değil, önemli olan Çorum leblebisindeki tat ve lezzeti uzun yıllar sürdürebilmektir. Bu tat uzun yıllar damaklarda olmalıdır" diye konuştu. Leblebi yarışmasının şekil bakımından yeterli bulmadığını anlatan Yaşar Bodur, "Leblebi yarışması leblebinin şekline göre bakılmamalı, hazırlanma şekli, yapısı, safhaları tam olarak uygulamalı olarak yapılan bir yarışma olması gerekiyor" dedi.


ÇORUM LEBLEBİSİNİ BEKLEYEN TEHLİKE USTA SIKINTISI

Bodur, üçüncü kuşak üretici konumunda olan Çorumlu leblebiciler olarak usta yetiştiremediklerini, bu nedenle sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Çorum leblebisinin ününün, babadan oğula geçen kavurma ustalığından geldiğini vurgulayan Bodur, "Biz leblebicilikte üçüncü kuşağız. Dedemizin babamıza öğrettiklerini babamız da bizlere öğretti. Bu zamana kadar fazla sıkıntı yaşamadık, ancak şimdi usta yetiştiremediğimiz için sıkıntıdayız" şeklinde konuştu. 'Leblebi ustası yetiştirilmesi şart' diyen Bodur, şunları ifade etti: "Çorum'da yıllık yaklaşık 2 bin 500 ton leblebi üretiliyor. Leblebiyi, başta Almanya olmak üzere Avrupa'nın diğer ülkeleri ile Arap ülkelerine ihraç ediyoruz. Kentte kuruyemiş ve leblebi satıcısı olarak 200 işyeri bulunuyor. Bunlardan 55'i kendi ürettiği leblebiyi satıyor. Türkiye pazarının yüzde 25'ine hitap ediyoruz. Mutlaka yeni ustalar yetiştirilmeli ve bu gelenek daha uzun yıllar yaşatılmalıdır."


LEBLEBİNİN TADI EMEK VE ALIN TERİDİR

Leblebinin imal edilmesinin kolay bir iş olmadığının altını çizen leblebi ustası Yaşar Bodur, şunları söyledi: "Leblebiye lezzet katan emek ve alın teridir. Leblebi adeta bir yemek hazırlar gibi uzun ve meşakkatli bir uğraş sonunda yapılır. Leblebi üretiminin her safhasında emek vardır, uğraş vardır. Sadece nohudu kurutup kızartarak leblebi yapılmaz, yapılsa da lezzeti olmaz. İşte Çorum leblebisini meşhur yapan en büyük özellik budur."


16 yıl önce