|

Çukurova'da mısır hasadı başladı

Mısır üreticileri hasat döneminde ithalata ara verilerek çitfçilerin mağdur edilmemesini istediler.

İha
00:00 - 11/08/2008 Pazartesi
Güncelleme: 17:42 - 11/08/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Çukurova'da mısır hasadı başladı
Çukurova'da mısır hasadı başladı

Türkiye'de mısır üretiminin yarısına yakınını karşılayan Çukurova'da, birinci ürün mısır hasadı başladı. Mısır üreticileri, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) bir an önce taban fiyatı açıklayıp alımlara başlamasını istiyor.


İKİNCİ ÜRÜN AZALDI

Adana'nın merkez Yüreğir ilçesi Ziraat Odası Başkanı Durmuş Halis, mısırda hasat dönemine girildiğini, Çukurova'nın bazı bölgelerinde ara ara biçilen tarlalar bulunduğunu ifade etti. Birinci ürünün hasadı başlarken, destekleme priminin 6.7 YKr'den 2 YKr'ye çekilmesi nedeniyle ikinci üründen büyük kaçış olduğunu belirten Halis, ikinci ürün ekiminin geçen yıla göre yüzde 70 oranında gerilediğini söyledi.

Türkiye'nin mısır ihtiyacının 4 milyon ton civarında olduğunu, Türk köylü ve çiftçisinin 2007 yılında 3.8 milyon ton mısır ürettiğini ifade eden Halis, "Çiftçi desteklenirse, Türkiye'nin ihtiyacı olan her ürünü karşılayabilecek kapasitesi var" dedi. Fiyat konusuna da değinen Halis, çok yüksek maliyetle ürettikleri mısırı geçen yıl ki fiyatlara satabilecekleri yönünde duyum aldıklarını belirterek, "Benim aldığım duyuma göre, bu yıl mısırın 38-40 YKr arasında satılabileceği yönünde. Bunlar, gerçek anlamda bu işin ticaretini yapan yerlerden aldığımız bilgiler" diye konuştu.

Mısırın maliyetinin 40 YKr civarında olduğunu anlatan Halis, şunları söyledi: "Akaryakıt ve gübre fiyatları anormal bir şekilde yükseliyor. Gübrenin fiyatı geçen yıla oranla yüzde 300 arttı. Bu anormal fiyat artışına çiftçi dayanamaz. Ona göre fiyat istiyoruz. Benim vicdanıma göre, fiyat 50 YKr'den aşağı olmamalı. Devlet bunu bir an önce açıklamalı. 2 YKr olan destekleme primi önceki seviyelerine, hatta onun da üzerine çıkarılmalı ki çiftçi mısır eksin."


TMO'nun fiyatı açıklayıp bir an önce alıma başlaması gerektiğini anlatan Halis, sözlerine şöyle devam etti: "Maliyet aşağı çekilip, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi destekleme verilirse, çiftçi para kazanırsa neden üretmesin? Çiftçinin işi bu. Böyle olursa çiftçi mısırı da üretir, buğdayı da, pamuğu da üretir. Türkiye'nin ihtiyacı olan bütün ürünleri üretir. Çiftçinin mısırda büyük bir mağduriyet yaşamaması için hükümet yetkililerinden ricamız, maliyet fiyatlarını göz önünde bulundursunlar."


Hasat döneminin başladığı bugünlerde mısır ithalatı yapıldığını ileri süren Durmuş Halis, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben mısır ithalatını günlük takip ediyorum. Mersin Limanı'na 15 gün önce 150 bin ton mısır girdi. Görüştüğümüz Mersin Ziraat Odası yetkilileri de 2-3 günde bir mısır yüklü geminin Mersin Limanı'na girdiğini ifade ettiler. Mısır ithalatına özellikle hasat döneminde ara verilmeli, çiftçi mağdur edilmemeli."


16 yıl önce