|

Depremde hasar gören binalarla için proje

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Kutaniş: 'Marmara depreminde hasar gören binaları inceleyeceğiz. Elde edeceğimiz bulgular, deprem sonuu ortaya çıkan ekonomik ve sosyal kayıpların azaltılmasına yönelik çalışmalara olumlu katkıda bulunacak'.

Aa
00:00 - 17/08/2008 Pazar
Güncelleme: 16:49 - 17/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Depremde hasar gören binalarla için proje
Depremde hasar gören binalarla için proje

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kutaniş, Marmara depreminde hasar gören binaları inceleyeceklerini belirterek, elde edecekleri bulguların deprem sonucu ortaya çıkan ekonomik ve sosyal kayıpların azaltılmasına yönelik çalışmalara olumlu katkıda bulunacağını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kutaniş, yaptığı açıklamada, Performansa Dayalı Tasarım ve Değerlendirme Yöntemlerinin Deprem Sonrası Türkiye'de Gözlenen Yapı Performansları ile Karşılaştırılarak Geliştirilmesi Projesi üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Projelerinin TÜBİTAK tarafından da desteklendiğini kaydeden Kutaniş, şöyle konuştu: "400 bin YTL ödenek ayrılan proje üzerinde 30 ay çalışacağız. Projeyle 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde hasar gören binaları inceleyeceğiz. Elde edeceğimiz bulgular, deprem sonucu ortaya çıkan ekonomik ve sosyal kayıpların azaltılmasına yönelik çalışmalara olumlu katkıda bulunacak. Proje ile 6 Mart 2007 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye Deprem Şartnamesi'nde yer alan mevcut binaların değerlendirilmesi ve güçlendirilmesi konusuna da katkıda bulunmayı amaçlıyoruz."


"ORTAYA ÇIKAN SONUÇLAR ULUSAL DÜZEYDE OLACAK"

Yapıların depremden önce hesaplanacak hasar performans düzeyleri iledeprem sonrası performans düzeylerini karşılaştıracaklarını kaydeden Kutaniş, böylelikle binaların depremde nasıl bir tablo ortaya koyacağı konusunda fikir edinebileceklerini belirtti. Performansa dayalı tasarımın deprem mühendisliğinde son 10 yılda gelişenbir kavram olduğunu ifade eden Kutaniş, şunları söyledi: "17 Ağustos Marmara depremi, Adapazarı'ndaki binalardan ne talepetmiştir? Binalar depreme ne sunmuştur? Bu iki sorunun cevaplanması için çalışma yapacağız. Proje konusuna performansa dayalı deprem mühendisliği diyoruz. Şu anda kesinlikle bir mühendisin deprem olduğunda binasının nasıl davranacağını klasik yöntemde söylemesi imkansız. Performansa dayalı sistemde ise deprem olmadan önce hangi kolonda, hangi kirişte hasar oluşacak ve bina depreme karşı nasıl bir performans gösterecek gibi soruların cevabını verebiliyoruz. Yüzlerce binayı inceleyeceğiz. 20 bina seçerek üzerlerinde detaylı çalışacağız. Türkiye Deprem Yönetmeliği'nin ne kadar gerçeğe yakın olduğunu öğreneceğiz. Ortayaçıkan sonuçlar ulusal düzeyde olacak." Belirlenen amaçların gerçekleştirilmesinin arazi ve laboratuvar çalışmaları, bilgisayar simülasyonları ve yapıların mevcut hasarlarının incelenmesi yoluyla yapılacağını belirten Kutaniş, şöyle konuştu: "Proje kapsamında deneysel çalışmalar, yapıların dinamik karakteristiklerinin yerinde ölçümü, derin sondaj kuyularının açılmasıve nümunelerin zemin mekaniği laboratuvarlarında incelenmesi gibi çalışmalar yürüteceğiz. Arazi ve deneysel çalışmaların yaklaşık bir yıl sürmesi planlanıyor. Bilgisayar ortamında yapılacak analizlerin ise 8 aykadar sürmesi bekleniyor."


16 yıl önce