|

Develi 2. Merhale Projesi İç Anadolu'nun GAP'ı

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici milletvekilleriyle birlikte Develi II. Merhale Projesi kapsamında yapılan Gıcık Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Vali Bilici, Develi II. Merhale Projesi'nin iki kısımdan oluştuğunu ve İç Anadolu'nun GAP'ı durumunda olduğunu belirtti.

Cihan
00:00 - 5/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 16:37 - 5/09/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Develi 2. Merhale Projesi İç Anadolu'nun GAP'ı
Develi 2. Merhale Projesi İç Anadolu'nun GAP'ı

Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Develi 2. Merhale Projesi çalışmaları hakkında bilgi aldı. Bilici, ziyaretinde projenin tamamlanması için son dönemlerde önemli ödeneklerin ayrıldığını hatırlatarak, "2. Merhale Projesi de tamamlanınca, İç Anadolu'nun GAP'ı olacak" dedi. Vali Mevlüt Bilici ile milletvekilleri Sadık Yakut, Ahmet Öksüzkaya, Yaşar Karayel, Develi II. Merhale Projesi kapsamında yapılan Gıcık Tüneli'nde incelemelerde bulundu. Heyeti, şantiye alanına gelişlerinde DSİ. 12. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker, Develi Kaymakamı Enver Ünlü, Develi Belediye Başkanı Recep Özkan ve yüklenici firma yetkilileri karşıladı.


PROJE İKİ KISIMDAN OLUŞUYOR

İnşaat alanında incelemelerde bulunup yetkililerden bilgiler alan Vali Mevlüt Bilici, burada yaptığı açıklamada, İç Anadolu'nun GAP'ı durumunda olan Develi II. Merhale Projesi'nin iki kısımdan oluştuğunu belirtti.

Bilici, "1987 yılında Develi I. Merhale Projesi tamamlanarak Ağcasar Barajı'ndan 15 bin 35 hektar, Kovalı Barajı'ndan 3 bin 381 hektar olmak üzere toplam 18 bin 416 hektar tarımsal alan sulamaya açılmıştır. Geriye kalan 34 bin 305 hektar alan ise yatırım programında olan Develi II. Merhale Projesi kapsamında sulanacaktır." diye konuştu.

Vali Bilici, Develi II. Merhale Projesi ile Develi Havzası'na ovanın kendi kaynaklarından karşılanmayan yıllık ortalama 102 bin 835 metreküp suyun Zamantı Irmağı'ndan bir regülatör, bin 100 metre yaklaşım kanalı, 10 bin 700 metre tünel ve 5 bin 350 metre iletim kanalı ile suyun aktarılacağını belirtti.


3 İLÇE SUYA DUYACAK

Zamantı Regülatörü ve Derivasyon Tüneli'ne 1992 yılında başlandığını hatırlatan Bilici, "Son yıllarda bütçeden yeterli ödenek ayrılmış olması nedeniyle Aralık 2007 tarihinde 10 bin 700 metrelik tünel açma işi tamamlanmış ve beton kaplaması devam etmektedir" diye konuştu. Develi II. Merhale Projesi tümüyle tamamlandığında Develi, Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri üçgeninde yaklaşık 20 bin çiftçi ailesi büyük ölçüde sulu tarım yapmaya başlayacak ve yörenin sosyoekonomik durumunda büyük gelişmeler olacak. Ayrıca, Türkiye'nin sayılı kuş cennetleri arasında yar alan Sultansazlığı Kuş Cenneti'nin 17 bin 200 hektarlık alanının su ihtiyacı karşılanmış olacak.


15 yıl önce