|

Doğu Anadolu çıkmaz bir sokak değil

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Doğu Anadolu'nun aslında çıkmaz bir sokak olmadığını, bu bölgenin dünyanın doğusuna doğru, Asya'ya doğru açılan önemli bir fırsat kapısı olduğunu göstermesi gerektiğini dile getirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 23/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 18:58 - 23/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Doğu Anadolu çıkmaz bir sokak değil
Doğu Anadolu çıkmaz bir sokak değil

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir dizi ziyaret için Ağrı'ya geldi. Vali Ali Yerlikaya ile bir araya gelen Bakan Ergün, ilin sorunları hakkında brifing aldı. Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Ağrı'da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, başka illerde de olmalarından dolayı Ağrılılarla sık sık bir araya geldiklerini söyledi. Ağrı'da iş çevreleriyle teşvik sisteminin kente etkilerini, katkılarını, nasıl bir sistemle işleyeceğini ve şehrin bundan neler kazanabileceğini konuşacaklarını belirten Ergün, "Bu seferki teşvik sisteminde 6 bölge oluştu. Daha da ayrıntıya inildi teşvik sisteminde ve Ağrı 6. bölge olarak yer alan illerimizden biri" diye konuştu. Ağrı'yı kapsayan teşvik sisteminden bahseden Nihat Ergün, "İlimiz özellikle de sanayi kültürünün oluşması açısından, istihdam meydana gelmesi açısından, her türlü yatırıma, her türlü istihdama çok uzun süreli önemli muafiyetler getiren, yani çalışanların maliyetlerini çalıştıranlar arasında, işverenler arasında son derece düşük noktalara kadar çeken, önemli avantajlar sağlayan bir teşvik sistemi geliştirdik. Ağrı'daki iş çevrelerinin yurt içinde ve yurt dışında çok bağlantıları var. Yani bizim bölgemizde İstanbul'da, Ankara'da, İzmir'de, yurt dışında da çok sayıda güzel işler yapan sanayici hüviyeti kazanmış, tüccar hüviyeti kazanmış, yatırım yapmakabiliyeti olan Ağrılının da bu fırsatı Ağrı'da değerlendireceğini düşünüyorum."


MURAT HENRİ BİR FIRSAT

Ağrı'nın köklü bir il olduğunu, kendini daha çok gösteren, bölgede parlayan bir yıldız haline gelebilecek potansiyele sahip bulunduğunu dile getiren Ergün, Murat Nehri'nin Ağrı'nın içinden geçmesi bazen can sıkıcı durumlara yol açabiliyor belki, ama zaman zaman esas itibarıyla bu bile bir fırsat. Yani Ağrı'nın içinden bir fırsat olarak geçtiğini görmek lazım. Birçok il var ki böyle bir suya, nehre hasret olarak uruyorlar" dedi. Ağrı'nın, Türkiye'nin en önemli ticari akslarından birinin üzerinde olmasının da önem taşıdığının altını çizen Ergün, Doğu Anadolu'nun aslında çıkmaz bir sokak olmadığını, bu bölgenin dünyanın doğusuna doğru, Asya'ya doğru açılan önemli bir fırsat kapısı olduğunu göstermesi gerektiğini dile getirdi. Ergün, "Ağrı Organize Sanayi Bölgesi yerinin tespiti çok uzun yıllar önceye dayandığı için belki eksiklikler, yanlışlıklar olmuş olabilir. Ama onu telafi edecek başka çalışmalar var" diye konuştu. Bugün Türkiye'nin sanayi stratejisinde söz konusu çalışmaların önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Ergün, bu avantajlarla bazı sorunları olan organize sanayi bölgelerinin problemlerini ortadan kaldırabilecek imkanlara sahip olabileceklerini vurguladı.


'TÜRKİYE SAĞLAM DURMALI'

Türkiye'de her alanda çok sayıda hizmetlerin olduğunu, ekonomide, eğitimde, sağlıkta, ulaştırmada ve uluslararası ilişkilerde atılımlar yapıldığını dile getiren Ergün, şunları söyledi: "Dünyada özellikle Ortadoğu'da ve Afrika'da birtakım sorunlar ortaya çıkmasına rağmen, bunların içerisinden geleceğe dair, Türkiye'ye dönük umutlar yeşermesinin çalışmaları da yapılıyor ve yeşeriyor da gerçekten. Yani başlangıçta sorun görünen bölgelerde, geleceğe dair önemli adımlar atma fırsatlarına uygun. Türkiye sağlam durdukça, güçlü durdukça, hepimiz bundan çok büyük fırsatlar elde edeceğiz. Çok büyük kazançlar elde edeceğiz. Dış politikalarda da bunlar oluyor. Avrupa'da büyük bir çalkantı var, ekonomik çalkantı. Özellikle, bu çalkantılara rağmen, Avrupa ile entegre bir ekonomimiz olmasına rağmen, biz yine Türkiye ekonomisi olarak bu yıl ve geçen yılki ekonomik büyümemize bakarsak, Çin'den sonra dünyada büyüyen ülkelerden biriyiz."



12 yıl önce