|

Ecemiş suyu KOP kapsamında projelendirilecek

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan Ecemiş Suyu'nun Niğde'ye içme suyu olarak getirilmesi projesinin Konya Ovası'nı Sulama Projesi (KOP) çerçevesinde değerlendirilip projelendirileceğini vurguladı. Başkan Faruk Akdoğan Ecemiş Suyu'nun ödeneğinin de KOP içinden finanse edileceğini bildirdi.

Yeni Şafak
00:00 - 6/11/2009 Cuma
Güncelleme: 16:41 - 6/11/2009 Cuma
Yeni Şafak
Ecemiş suyu KOP kapsamında projelendirilecek
Ecemiş suyu KOP kapsamında projelendirilecek

Ecemiş Suyu'nun Niğde'ye getirilmesi projesine ilişkin değerlendirmede bulunan Faruk Akdoğan geçmiş yıllarda yapılan projelerde bu suyun Nevşehir'e verildiğini, ancak göreve geldikten sonra Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Çevre Bakanıyla yapılan görüşmeler sonucunda Ecemiş Suyu'nun Nevşehir'e verilmesi işlemini durduklarını söyledi. “Bu projede Niğde olarak direkten döndük” diyen Akdoğan, “2007 ve 2008 yıllarında yapılan projelerde Niğde'nin devre dışı bırakılarak Ecemiş Suyu'nun Nevşehir'e verildiğini gördük. DSİ Genel Müdürlüğü bünyesinde Nevşehir'in Kayseri'ye, Niğde'nin de Konya'ya bağlanmış olmasından kaynaklanan bir iletişimsizlik sorununun yaşandığını tespit ettik. Bu su 2008 yılında Nevşehir'e gönderilmek üzere projelendirilmiş, ihale sürecini başlatmışlar. Bu süreci öğrendikten sonra Niğde Valimiz devreye girdi, Belediye Başkanı olarak ben ve milletvekillerimiz devreye girdik. Yaptığımız görüşmeler sonucunda bu projenin askıya alınmasını sağladık ve ihalesini yaptırmadık” diye konuştu.


ECEMİŞ SUYU NİĞDE TOPRAĞINA AKACAK

Yapılan görüşmelerde 'Ankara'ya 150 kilometrelik mesafede olan Kızılırmak'tan su götürüldü. 'Bu su sağlıksızsa neden götürüldü, sağlıklıysa 15 kilometrelik mesafede olan Nevşehir'e niye verilmedi?' gibi düşüncelerini DSİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ile Çevre ve Orman Bakanı'na ilettiklerini ifade eden Başkan Akdoğan şöyle konuştu: “Bu düşüncelerimiz gerek Bakanımıza gerekse DSİ Genel Müdürlüğümüzce kabul gördü. Şu anda yeni bir çalışma başlatıldı, ben bu çalışmanın önümdeki beş yılı aşmayacağını ve iki yıl içinde Ecemiş Suyu'nun Niğde Belediyesi topraklarına akacağını düşünüyorum.” Ayrıca Ecemiş Suyu projesinin KOP kapsamında değerlendirilmesi yönünde de girişimlerde bulunduklarını aktaran Akdoğan, “KOP'ta Niğde, Nevşehir ve Aksaray da var, ancak bu zamana kadar KOP içinde bu illeri içine alan hiçbir proje yapılmadığını belirttik ve KOP kapsamında Ecemiş Suyu'nun içme suyu olarak Niğde'ye getirilmesini önerdik. Bu önerimiz de kabul gördükten sonra projenin ödeneğinin KOP'tan alınarak yapılması öngörüldü. Yani Ecemiş Suyu'nun Niğde'ye getirilmesi ilave yeni ödenek alınarak değil de KOP çerçevesinde planlanıp projelendiriliyor. 2010 yılında da bu projenin gerçekleşmesini bekliyoruz. Tabi bu su ilk önce Niğde'ye gelecek ama önümüzdeki yıllarda Nevşehir de faydalanabilir” şeklinde konuştu.



14 yıl önce