|

Erzurum Büyükşehir'in Kültür Yolu Projesi' sürüyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin 500 milyon lira maliyetli 'Kültür Yolu Projesi' Yakutiye Medresesi'nde başlayıp kalenin doğu yakasına kadar gidecek. Başkan Ahmet Küçükler, "Kale etrafında tescilli olanlar hariç tek bir yapı kalmayacak" dedi.

Hatice Baltacı
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 18:09 - 4/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
Erzurum Büyükşehir'in Kültür Yolu Projesi' sürüyor
Erzurum Büyükşehir'in Kültür Yolu Projesi' sürüyor

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, 'Kültür Yolu' projesine start veriyor. Toplam maliyeti 500 milyon lira olan proje kapsamında Yakutiye Medresesi'nden başlayıp kalenin doğu yakasına kadar ulaşan bölgede kamulaştırma yapılacak. Bölgede tescilli binalar hariç bütün binaların yıkılmasının öngörüldüğü 'Kültür Yolu' projesi çerçevesinde mülk sahipleriyle görüşmelere ise Çarşamba günü başlanacak. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, 'Kültür Yolu Projesi ile Erzurum' un kalbine neşter vuruyoruz. 16 Büyükşehirden biri olan kentimize dev bir meydan hediye ediyoruz. Yapılması planlanan meydanın Türkiye'de bir eşi yok. Projeyi hayata geçirdiğimizde o bölgede tarihi eserler hariç hiçbir bina kalmayacak' dedi. Erzurum Büyükşehir Belediyesi ile Kalkınma Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü Kültür Yolu Projesi tamamlandı. Bir yıldan buyana altyapı çalışmaları devam eden proje Erzurum'un kalbi niteliğindeki Cumhuriyet Caddesi'ne yeni bir yüz kazandıracak. Proje kapsamında yürütülecek olan çalışmayla Adnan Menderes ve Cumhuriyet caddeleri ile Tebrizkapı ve Taşambarlar dahil olmak üzere bu caddeler üzerindeki tüm binaların yıkılması planlanırken, bu bölgede yeşil alan ve büyük bir kent meydanı yapılacak.


PROJENİN MALİYETİ 500 MİLYON LİRA

Kalkınma Bakanlığının Cazibe Merkezileri projesi arasında değerlendirilen 'Erzurum Kültür Yolu' projesi için kamulaştırma çalışmaları başladı. Proje yaklaşık olarak 33 hektar alanı kapsayacak. Tescilli Binalar haricinde, tüm binaları kamulaştırılacak ve yıkımlar önümüzdeki yaz sezonunda tamamlanacak. Proje 3 etap halinde hayata geçirilecek. Bu bölgelerde yapılaşmaya izin verilmeyecek ve sit alanları oluşturulacak proje kamulaştırma dahil toplam 500 milyon liraya mal olacak.


ÇEKİRDEK ERZURUM'A DEV BİR KENT MEYDANI

Proje için bir yıl hiç durmadan çalıştıklarını belirten Başkan Küçükler şunları anlattı: 'Kültür Yolu Projesi ile Erzurum'un kalbine neşter vuruyoruz. 16 Büyükşehirden biri olan kentimize dev bir meydan hediye ediyoruz. Kent meydanı Yakutiye Medresesi'nde başlayıp, kalenin doğu yakasında bitecek. Yapılması planlanan meydanın Türkiye'de bir eşi yok. O bölgede tarihi eserler hariç hiçbir bina olmayacak. Erzurumlular parka ve yeşil alana doyacak. Kent merkezi o kötü görünümünden kurtulacak. Bazı bölgelerde ise modern işyerleri inşa edilecek. 2 yıl sonra Erzurum modern kimliğine kavuşacak' dedi. Erzurum Kalesi, Çifte Minareli Medrese, Ulu Camii ve buraya çok yakın durumdaki Üç Kümbetler'in, bu bölgeye adeta tarih kampusu niteliği kazandırdığını dile getiren Başkan Küçükler, 'Bu bölgede tarih birbiriyle buluşuyor. Burada kuracağımız kent meydanı ise, tarihle şehri buluşturacak. Kimliğini, ruhunu ve kültürünü ifade etme noktasında Erzurum'un böyle bir meydana ihtiyacı var' şeklinde konuştu.


12 yıl önce