|

ESKİŞEHİR'İN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: Kültür Mantarcılığı

Eskişehir Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, Kültür Mantarı üretiminin her geçen gün artttığını söyledi. Alpagut Beldesi'nde de, 35 ton kapasiteli işletmenin kurulduğunu kaydeden Gümüş, "Kültür Mantarı ilimizde önemli faaliyet kollarından bir tanesi olmaya başladı. Çiftçilerimize ek bir maliyet getirmeden taşımalı eğitim nedeniyle boş kalan köy okullarımız değerlendirilerek buralarda mantar üretimi yapılmakta ve boş okullarımız böylece değerlendirilmektedir" dedi.

Abdullah Yeşilkaya
00:00 - 10/12/2009 Perşembe
Güncelleme: 17:08 - 10/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
ESKİŞEHİR'İN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: Kültür Mant
ESKİŞEHİR'İN ALTERNATİF GEÇİM KAYNAĞI: Kültür Mant

Eskişhir Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş yaptığıu açıklamada, alternatif tarım ürünlerinin en önemlilerinden biri olan Kültür Mantarı üretiminin her geçen gün artttığını söyledi. Mevlüt Gümüş, "Kültür Mantarı ilimizde önemli faaliyet kollarından bir tanesi olmaya başlamıştır" dedi. Üreticilerin dikkatini çeken ve özel üretim şartları sağlanarak yıl boyunca mevsimsel dönem farketmeksizin üretimi yapılan Kültür Mantarcılığı'nın, Tarım Teşkilatı ve Kaymakamlıkların sağladığı teknik ve finansal destek ile daha cazip hale geldiğini belirten Gümüş, şunları söyledi: "Özellikle Mihalgazi İlçesi, iklimininde uygun olması nedeniyle yapılan örnek çalışma ve eğitimler ile örtü altı sebzeciliğinin yanında mantarcılık konusunda da potansiyelini arttırmaktadır. Çiftçilerimize ek bir maliyet getirmeden taşımalı eğitim nedeniyle boş kalan köy okullarımız değerlendirilerek buralarda mantar üretimi yapılmakta ve boş okullarımız böylece değerlendirilmektedir. Bilindiği gibi ilçeye daha önce İl Tarım Müdürlüğü organizasyonu ve Özel İdare kaynakları ile çiftçi kadınlara yönelik olarak kurucu ve ortakları kadınlardan oluşan bir kooperatif kurulmuş ve bir çok sera yapılmıştır. Seracılık faaliyetlerinin ekonomik getirisini gören bölge çiftçimizde gerek eğitim gerekse yapılan ekonomik desteklemeler ile bu konudaki faaliyetlerini önemli ölçüde arttırmışlardır"


MANTARCILIK TESİSİ PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Bu önemli projelerden bir tanesininde, Mihalgazi Kaymakamlığı'nın öncülüğünde ve İlçe Tarım Müdürlüğü'nün verdiği teknik destekler ile Mihalgazi İlçesi Alpagut Beldesinde hayata geçirildiğini belirten Gümüş, "Söz konusu proje ile Alpagut Beldesinde, toplam 35 ton kompost kapasitesine sahip ve 5 adet üretim odasından oluşan Kültür Mantarı işletmesi kuruldu. İşletmeciliğini bölge çiftçilerinden Mehmet Ali Mumcu'nun yaptığı işletmede, teknik konulardaki desteği ise Ziraat Mühendisi Arif Çokan üstlenmekte olup işletmedeki üretimin her aşamasında ise başta İlçe Tarım Müdürü Murat Efe olmak üzere İlçe Tarım Müdürlüğü'de desteklerini sürdürmektedir" diye konuştu.


KAYMAKAM ENGİN YALÇIN YOĞUN GAYRET GÖSTERİYOR

Mantar yetiştiriciliği konusunda Mihalgazi Kaymakamının yoğun gayretleri olduğunu belirten Tarım İl Müdürü Mevlüt Gümüş, "Mihalgazi İlçesi Kaymakamı Engin Yalçın'ın büyük gayretleri sonucu gerçekleştirilen proje; 3 bin TL'si işletmeci katkısı ve 3 yıl ödemesiz 5 yıl taksitlendirilmiş ödemeli şekilde 14.500 TL'si Kaymakamlık tarafından karşılanarak faaliyete geçirilmiştir" dedi. İlçede Kültür Mantarı üretimini yaygınlaştırmak amacı ile İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından 60 çiftçiye uygulamalı eğitimler verildiğini belirten Gümüş, "Söz konusu projenin tamamlanması ile Mihalgazi İlçesinde bulunan Mantar Üretim Tesisi sayısı 3'e çıkmış olup ilerleyen zamanda kurulacak yeni tesisler ile bölgenin mantar üretim alanında önemli bir yere gelmesi amaçlanmaktadır. Mihalgazi ilçemiz ve il genelimizde örnek teşkil edecek ilimiz tarımsal üretimine çeşitlilik kazandıracak. Mantarcılık üretim kapasitesini artıracak bu tip projelerin artarak devam etmesi, ülke ekonomimiz ve işsizliğin azaltılması bakımından çok önemli bir faktör olacaktır" şeklinde konuştu.


14 yıl önce