|

Gelibolu'da Türk tasavvuf müziği ve sema gösterisi

Gelibolu'daki Mevlevihane'de, Bursa Mevlevi Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği tarafından Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Gösterisi düzenlendi. Mevlana'nın Türk islam kültürünün temsilcisi olduğunu belirten Dernek Başkanı Er, 'Onun bilgeliği ve hoşgörülülüğü aşılamamıştır" dedi.

İha
00:00 - 22/12/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:35 - 22/12/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Gelibolu'da Türk tasavvuf müziği ve sema gösterisi
Gelibolu'da Türk tasavvuf müziği ve sema gösterisi

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde bulunan Mevlevihane'de, Türk Tasavvuf Musikisi ve Sema Gösterisi düzenlendi.Çanakkale İl Telekom Müdürlüğü'nün sponsorluk yaptığı etkinlikte, Bursa Mevlevi Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği'nin semazenleri tarafından sema gösterisi yapıldı. Mevlevihane'yi Yaşatma ve Mevlevi Kültürünü Tanıtma Derneği Başkanı Doç.Dr.Hamit Er, yüce ve bilge bir insan olan Mevlana'yı anlatmanın kendisinin üzerinde bir iş olduğunu belirterek, "Dünya genelinde Mevlana hakkında yazılan yazılar, yapılan araştırmalar, onun adına kurulan sivil toplum kuruluşları, hemen hemen her ülkede, her yerde mevcuttur. Bu sebeptendir ki, UNESCO Mevlana kültürünü ve külliyatını dünya soyut kültür varlıkları arasına sokmuş ve sahiplenmiştir. Türk İslam Kültürü'nün büyük temsilcisi aynı zamanda evrensel barış eğitimi ve kültürünün kurucusu olup, hala bilgeliği ve hoşgörülülüğü aşılamamıştır" dedi.


MEVLANA'YI YAŞATMA DERNEĞİ

Er, İçinde bulundukları muazzam yapının ve burada oluşan kültürün yaşaması ve devamlılığının sürdürülebilmesi için bir grup akademisyen arkadaş ve fedakar entelektüel toplum insanı ile birlikte, Mevlevihane'yi Yaşatma ve Mevlevi Kültürünü Tanıtma Derneği'ni kurduklarını belirterek, "Hedefimiz bilimsellikten ayrılmamak kaydıyla burada bir Mevlevi Araştırma Merkezi kurmak, seminerler, sohbetler, konferanslar ve sempozyumlar düzenlemek, görsel ve sanatsal etkinliklerde bulunmak, belli periyotlarda Konya ve İstanbul'da olduğu gibi burada da sema törenlerini düzenlemektir" şeklinde konuştu.


MESNEVİ 25 BİN BEYİT

e Şeb-i Aruz hakkında kısa bir konuşma yapan Prof.Dr.Aykut Kazancıgil, Mevlana'nın hayatını anlatarak, mesnevisinin 25 bin beyitten oluştuğunu söyledi. Konuşmaların ardından Bursa Mevlevi Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği'nin semazenleri tarafından sema gösterisinde bulunuldu. Sema gösterisinin ardından ise etkinliğe katılanlara lokma ve şerbet ikram edildi. Düzenlenen sema gösterisine Çanakkale Valisi Orhan Kırlı, Gelibolu Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, Gelibolu Belediye Başkanı Cihat Bingöl, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Ali Akdemir ve çok sayıda davetli katıldı.


15 yıl önce