|

Halk otobüsçüleri ÖTV indirimi istiyor

Bursa Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Akif Canıtez, giderleri düşürmek ve daha sağlıklı hizmet vermek için ÖTV indirimi istediklerini ve BURULAŞ ile her türlü çözüme hazır olduklarını söyledi.

A.Hulusi Gürbüzol
00:00 - 3/03/2008 Pazartesi
Güncelleme: 18:28 - 3/03/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Halk otobüsçüleri ÖTV indirimi istiyor
Halk otobüsçüleri ÖTV indirimi istiyor

Türkiye'de en pahalı taşımacılığın yapıldığı iller arasında yer alan Bursa'da Halk Otobüsçüleri Odası, Belediye kuruluşu olan BURULAŞ ile sorunun giderilmesi ve daha kaliteli hizmet için her tür çözüme açık olduklarını bildirdi. KDV oranın yüksekliğinden şikayet eden Oda Başkanı Akif Canıtez, bu maliyetlerin düşürülmesi karşılığında ucuz taşıma yapabileceklerini söyledi. Şirketleşip giderlerini düşürmek, verimliliği artırma k için çalışmalara başladıklarını belirten Akif Canıtez, "Bursa'da, kaliteli güvenilir ve sağlıklı toplu taşımacılık yapmak için öncelikle tüm otobüslerimizi tek noktada toplayarak hem yakıt tasarrufu sağlamak hem de kontrol ve denetimleri daha sağlıklı olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca verimi artırmak için araçları küçültme büyütme yapabilmek için şirket kurmayı hedefliyoruz' dedi.


KARAR ALIRKEN BİZE DE SORULSUN

Alınacak kararlarda kendilerinin de bilgilendirilme haklarının olduğunu belirten Canıtez, "Yolcu sayısı az olan besleme ve istasyon hatlarında 7 metre araçlar kullanarak yakıt masrafını en aza indirerek hizmet vermeyi amaçlıyoruz. Heykel bağlantılı hatlarımızda (8/L, 9/D gibi) hem yolcu güvenliği ve rahatlığı amacı hem de merkeze giden otobüs sayılarını aza indirerek trafiği rahatlatmak için 12 metrelik otobüsleri çalıştırmayı hedefliyoruz. Yolcunun yoğun olduğu saatlerde (sabah akşam) yedek araçlarımız olmasına rağmen ulaşım dairesinin onay vermemesi nedeniyle yolcular balık istifi gitmek zorunda kalıyor. Ulaşım Dairesi ve BURULAŞ, halk trene yönlensin istiyor. Aslında çözüm kolay ulaşımla ilgili esnaf odaları hep beraber hareket ediyoruz. BURULAŞ kazançlı hatlarda çalışmak istiyor. Bize ise zarar eden hatlar kalıyor. Belediye UKOME kararlarında bizden görüş alsa sorunlar çözülecek alt komisyonda fikir alınsa bizle ilgili konularda cevap versek daha verimli olur' diye konuştu.


ÖTV İNDİRİMİ İSTİYORUZ

Akaryakıt fiyatlarına gelen zamların kazançlarını etkilediğini hatırlatan Canıtez, 'Diğer ulaşım türlerinde (deniz ve hava ulaşımı gibi) faydalanılan KDV ve ÖTV indiriminin kara taşımacılığı yapan otobüslerimizde de uygulanmasını istiyoruz. Yüzde 100 kayıt altında olduğumuzdan gelirlerimizin tamamını işlerken giderlerimizin hepsini işleyemediğimizden vergilerimizin yüksek çıkması ile vergi yükü altına giriyoruz. Heykel, Altıparmak, Cumhuriyet Caddesi gibi merkezi güzergahlarda trafik yoğunluğu olması nedeniyle saat çizelgelerimizde aksamalar yaşanıyor.Türkiye genelinde yüzde 5 ile yüzde 6'yı geçmeyen komisyon bedellerinin bizde ise yüzde 11+KDV oranının yüksek olması kazançlarımızı olumsuz etkiliyor' şeklinde konuştu.


En ucuza taşımaya hazır oldukalrını vurgulayan Canıtez, 'Biz 1,50 YTL olan hatlarımızı bizden alınan komisyon bedelinin düşürülmesi ile Türkiye'de en ucuz taşımacılığı yapmaya hazırız. Hem halk yararlansın hem biz nefes alalım. Bağlı olduğumuz Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak ve yönetimi ile hemen her konuda istişare ederek karar almaktayız' dedi. Ayrıca Arif Canıtez, oda ilgili şikayetlerin info@halkotobusleri.com adresine iletilmesini istedi.

16 yıl önce