|

'Horlak projesi' ortada kaldı

Ordu'da yayladan 51 köye su getirilmesini amaçlayan 'Horlak Projesi' sahipsiz kaldı. Bugüne kadar 5 kez ölçümü yapılan ve saniye 90 litre debiye sahip olduğu belirlenen su kaynağı için bilirkişinin 'debi yetersiz' şeklinde rapor verdiği belirlendi

İha
00:00 - 27/05/2008 Salı
Güncelleme: 18:33 - 27/05/2008 Salı
Yeni Şafak
'Horlak projesi' ortada kaldı
'Horlak projesi' ortada kaldı

Ordu'nun en ünlü yaylası Çambaşı'nın zirvesinde Karagöl mevkisinden alınarak merkeze bağlı 36, Kabadüz ilçesine bağlı 9 ve Ulubey ilçesine bağlı 6 köy olmak üzere toplam 51 köye cazibeli su getirilmesi olan 'Horlak Projesi' ortada kaldı.2000 yılında gündeme getirilen Horlak Projesi'nin başlangıç noktası olan su kaynağında bugüne kadar 5 kez debi ölçümü yapılmasına ve saniyede 90 litre aktığının tespit edilmesine rağmen bilirkişi raporları su debisinin yeterli olmadığı yönünde olunca proje kadük kaldı. 2004 yılında tasdit edilip 2005 yılında 1 milyon YTL ödenekle Devlet Planlama Teşkilatı'ndan (DPT) çıkan, aynı yıl ihalesi yapılarak başlatılan proje kısa bir süre sonra Ordu Valiliği tarafından iptal edildi.

Sırasıyla 2000, 2001, 2003 ve 2006 yıllarının ekim aylarında yapılan tüm ölçümlerde saniyede 90 litre akış debisi ölçülen su kaynağının yeterli olduğu belirtilmesine rağmen ihalesinin iptal edilmesi ve ortada bırakılması 'Çambaşı Horlak İçme Suyu Birliği' yöneticilerini zor durumda bıraktı.Çambaşı Horlak İçme Suyu Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, su debisinin yeterli ölçümlerde olmasına rağmen projenin sahipsiz kalmasına anlam veremediklerini belirtti. Uzunlar, "90 litre suyun yanında saniyede 50 litre akan bir başka su kaynağı da hazır bulunmaktadır. Bu proje 35 bin kişiyi kapsıyor ve 51 köyün su ihtiyacını karşılıyor. Projeyi başlatanlar bizi yarı yolda bıraktı. Bu projedeki su kaynağı elektrik gideri olmadan kendi cazibesiyle akıyor. Siyasiler eğer bu proje ile ilgilenmeyeceklerse 'başınızın çaresine bakın' desin bizde yolumuzu çizelim" dedi.

16 yıl önce