|

İzmir'in önemli en büyük sorunu göç

Ege-Koop 'Göç ve İzmir'in Kimliği' adı altında bir panel düzenlendi. 68. Eğitim, Kültür ve Sanat etkinliği olan panelde İzmir'in aldığı ve verdiği göçlerin İzmir'e neler kazandırdığı ve kaybettiği tartışılırken göçlerin 'İzmir kimliği' üzerinde ki etkisi de üzerinde duruldu.

Vahap Dabakan
00:00 - 4/05/2012 الجمعة
Güncelleme: 18:04 - 4/05/2012 الجمعة
Yeni Şafak
İzmir'in önemli en büyük sorunu göç
İzmir'in önemli en büyük sorunu göç

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan'ın hazırlayıp sunduğu sosyal etkinlik projelerinden birisine daha imzasını attı. Bornova Belediyesi Nikâh Salonu'nda düzenlenen panelde 'Göç ve İzmir'in Kimliği' konuşuldu. Ege-Koop'un düzenlediği 68. Eğitim, Kültür ve Sanat etkinliği olan panelde İzmir'in aldığı ve verdiği göçlerin İzmir'e neler kazandırdığı ve kaybettiği tartışılırken göçlerin 'İzmir kimliği' üzerinde ki etkisi de üzerinde duruldu. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan göçün iki yüzü olduğunu söyleyerek, Burhan Özfatura'nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın ilk döneminde ve daha sonra da İzmir'e yönelik yoğun göçün, beraberinde getirdiği ekonomik, sosyal, kültürel ve kentsel problemlere en açık ifadelerle dikkat çektiğini hatırlatarak 'Kendisi bir anlamda, ilgilileri, yetkilileri göçün önlemesi konusunda göreve çağırmıştır. İzmir'de bugün yaşadığımız imaj bozukluğu, gecekondulaşma, sağlıksız kentleşme ve kimlik arayışı; Özfatura'nın haklılığını bir kez daha teyit etmiştir' diye konuştu. Köyden kente göçün ilk aşamada, yaşam biçiminden ve kültür farklılığından kaynaklanan bir uyum sorununa ve kültür çatışmasına yol açtığını savunan Aslan 'Böylece köy ve kent kültürünün bileşimden bir 'melez kültür, melez kimlik' meydana gelmektedir" dedi.


'İZMİR'DEN İSTANBUL'A GÖÇ DEVAM EDİYOR'

Aslan, göçün ikinci ayağı olan kentten başka kentlere göçün, İzmir'den İstanbul'a yaşandığını söyleyerek 'Uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar, yerel ve genel yönetimlerin çıkardığı engeller, yatırım yapmak isteyenin önünün kesilmesi gibi nedenlerden dolayı İzmir'den İstanbul'a 'beyin göçü', 'işadamlarının göçü' ve 'sermaye göçü' gerçekleşiyor' diye konuştu. İzmir'in acil ihtiyacının 'kent kimliği' kazanmak ve markalaşarak 'marka kent' olmak olduğunu ifade eden Aslan, bu yolda başarıya ulaşabilmek için İzmir'in kültür ve turizm varlığından, ekonomik ve ticari potansiyelinden, sağlık ve dini inanç olanaklarından birini öne çıkararak ve özverili, geniş, nitelikli bir kadroyla, ön koşulsuz çalışmak gerektiğini söyledi. İzmir Büyükşehir Belediye Eski Başkanı ve Ege-Koop Onursal Başkanı Dr. Burhan Özfatura da Türkiye'nin şehirleşme konusundaki en büyük engelinin göç olduğunu söyledi.


'BELEDİYE KENDİ ARAZİLERİNE SAHİP ÇIKIYOR'

İzmir'de iki önemli olay olduğunu belirten Dr. Özfatura, "Birincisi; gecekondulaşma. İkincisi seyyar satıcılıktır. Gece kondu ve seyyar satıcılık mafya olayıdır. Sade vatandaş gece kondu yapamaz. Yaparsa önce topuklarına sonra alnına sıkarlar. Bu da bu iki unsurun arkasında mafya güçlerinin olduğunu gösterir. Belediye arazilerinde gecekondu bulamazsınız, çünkü biz arazilerimize sahip çıkıyoruz. Ama devletin arazisine sahip çıkma gücümüz yok, onlara hükümet sahip çıkmalıdır.' diye konuştu.


٪d سنوات قبل