|

Kayseri sedirle zümrüt yeşili olacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından, 'Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı' çerçevesinde, helikopterle atılan sedir tohumlarının boyları 30 santimetreye ulaşarak bölgeyi zümrüt yeşiline boyadı. Bakan Eroğlu, "Bu sene 450 bin hektarlık alanda 700 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız" dedi.

İha
00:00 - 11/05/2012 Cuma
Güncelleme: 17:46 - 11/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
Kayseri sedirle zümrüt yeşili olacak
Kayseri sedirle zümrüt yeşili olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu sene 450 bin hektarlık alanda çalışma yaparak 700 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Netice olarak bu yıl sonuna kadar eylem planındaki 2012 yılı sonu hedefini aşarak 2 milyon 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapacağız" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Bakanlık tarafından hazırlanan 2008-2014 yıllarını kapsayan 'Sedir Ormanlarının Rehabilitasyonu Eylem Planı' çerçevesinde, dünyada sadece Lübnan ve ülkemizde Akdeniz Havzasında yetişen sedir ağacı tohumlarının helikopterle arazisi hazırlanan alanlara atılması neticesinde büyük bir başarı elde edildiği belirtildi. Kayseri'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de iştirak ettiği sedir tohumu atılması merasiminin 11 Ekim 2009 tarihinde gerçekleştirildiği hatırlatılarak, Erciyes Dağı'ndaki 10 dekar alan ile Tomarza ilçesi Pusatlı köyündeki 32 bin 250 dekar alandan oluşan 'Bebek Ormanı'nda atılan sedir tohumlarının filizlenerek, 26 Nisan tarihinde yapılan fotoğraflı tespitlerde boylarının 24 ila 30 santimetreye ulaştığı ifade edildi.


KAYSERİ ORMANLARI İKİ KATINA ULAŞTI

Kayseri'de başlatılan çalışmayla Erciyes Dağı'na, 1 milyar 100 milyon adet karpelli sedir tohumu atıldığını ve bu tohumların bugün 24 ila 30 santimetreye ulaşan fidanlar haline geldiğini belirten Eroğlu, böylece Kayseri'yi zümrüt yeşiline bezediklerini ifade etti. Eroğlu, "Kayseri'nin 2006 senesinde yüzde 6 olan orman oranı, bugün yüzde 12'ye ulaşmıştır. Vatandaşlarımıza nefes alabilecekleri, tabiatla iç içe olabilecekleri alanlar tesis ediyoruz" dedi.


'ORMAN DÜNYADA AZALIYOR, BİZDE ARTIYOR'

Eroğlu, 'Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği çerçevesinde (2008-2012) yılları arasında 2 milyon 300 bin hektar sahada ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve ormanların iyileştirilmesi çalışmaları yapılması planlandığını hatırlattı. İlk 4 yılda takriben 2 milyon hektar alanda çalışma yapıldığını ve 1 milyar 50 milyon fidan dikildiğini anlatan Bakan Eroğlu, "Bu sene 450 bin hektarlık alanda çalışma yaparak 700 milyon adet fidanı toprakla buluşturacağız. Netice olarak bu yılsonuna kadar eylem planındaki 2012 yılı sonu hedefini aşarak 2 milyon 400 bin hektarlık alanda ağaçlandırma yapacağız. Dünyada orman varlığı azalırken biz orman varlığını arttıran nadir ülkelerdeniz" dedi.


GELİŞTİRİLEN YÖNTEMDE BAŞARI BÜYÜK

Sedir ağaçlarının önemine binaen, Türk ormancıları tarafından geliştirilen "Karpelli Sedir Tohumu Serpilmesi Metodu"nun uygulanması suretiyle 2004 yılından itibaren özellikle ulaşılması zor yüksek dağlık kesimlerde helikopterlerle tohumların saçılmasına başlandığı belirtilerek, bu usulün halihazırda Kayseri, Mersin, Adana, Kahramanmaraş, Amasya, Antalya, Denizli, Muğla ve Konya'da uygulandığı ve başarılı olduğu ifade edildi.

12 yıl önce