|

Kayseri, Sivas, Yozgat ORAN'la kalkınıyor

Kurulduğu günden bu yana bölge illerinden gelen projelere yaklaşık 45 milyon lira kaynak aktaran ORAN, bölgedeki firmaların ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğini artırarak, sosyal sermayesini geliştirmesini ve potansiyellerini değere dönüştürmesini sağlıyor. ORAN'dan mali destek alan sanayicilerin büyük çoğunluğu, kapasitelerini en az yüzde 30 oranında artırırken geliştirdikleri ürünlerle ihracat yapıp Avrupa'ya açılma imkanı buluyor.

KAYSERİ (AA)
00:00 - 22/07/2014 Salı
Güncelleme: 10:57 - 22/07/2014 Salı
Yeni Şafak
Kayseri, Sivas, Yozgat ORAN'la kalkınıyor
Kayseri, Sivas, Yozgat ORAN'la kalkınıyor

Kayseri, Sivas ve Yozgat illerini kapsayan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), yatırımcılara ihtiyaç duydukları mali desteği vererek, illerin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlıyor. Oran Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı, bugüne kadar 246 projeye destek verdiklerini ve kendilerinden destek alan firmaların kapasitelerini en az yüzde 30 oranında artırdıklarını söyledi. Bölgedeki tüm kurum ve kuruluşların hedef ve stratejilerini içeren bölge planları hazırladıklarını belirten Gavgacı, bu plana uygun ajans mali destek programları yürüttüklerini vurguladı. Ajansın toplam yatırım miktarının 100 milyon lirayı aştığını, Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinden gelen 246 projeye 45 milyon lira destek verdiklerini dile getiren Gavgacı, devam eden 78 projenin de tamamlanmasıyla aktarılan kaynak miktarının 60 milyon liraya ulaşacağını ifade etti.

BİN 55 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Gavgacı, KOBİ'lere yönelik yürütülen programlarda projelerle birlikte bin 55 kişiye istihdam sağlandığını belirterek, şunları kaydetti: "Devam eden projelerin tamamlanması ile istihdam sayısında da artış olacak. Firmalar yapmış oldukları yatırımla bazıları bölgede olmak üzere 562 yeni ve yenilikçi ürüne imza attı. Firmaların büyük çoğunluğunun kapasitelerinde ortalama yüzde 30 artış sağlandı. Firmaların proje kapsamında gerçekleştirdikleri yatırımlarla ihracat oranlarında ve ülke sayılarında artış sağlandı. Bazı firmalar proje yatırımı ile ihracata başladı. KOBİ'lere proje desteği yanında STK, kamu kurum ve kuruluşlarına da destek olan ORAN, turizm, tarım, sosyal ve kentsel altyapı konularında da mali destek sağlamıştır. ORAN, bölgenin atıl kalan tarihi binalarının restorasyonlarının yanı sıra doğal güzelliklerini ortaya çıkaracak rekreasyon projeleri, bölgenin tarım potansiyelini ortaya çıkaracak eğitim ve altyapı projelerine de kaynak aktarıyor."

DESTEK ALAN FİRMALAR YENİ ÜRÜNLERE YÖNELİYOR

Yozgat Organize Sanayi Bölgesindeki bir firmanın ajanstan aldığı 272 bin lira destekle üretim sürecinde yenilik yaptığını ve teknolojik ekipmanlar sayesinde kapasitesini yüzde 100 artırdığını ifade eden Gavgacı, ayrıca portföyünde olmayan ürünler imal ederek, daha farklı pazarlara hitap etme şansını yakaladığını vurguladı. Gavgacı, Sivas'ta lens üretimi yapan bir firmanın da kendilerinden 392 bin lira destek aldığını belirterek, proje kapsamında alınan makinelerle lens üretiminde kullanılan kalıpların firmada imal edilmeye başlandığını söyledi. Proje öncesi kalıpları alım yaparak temin eden firmanın farklı tip tasarımları da içeren üretimleri gerçekleştirmeye başladığına dikkati çeken Gavgacı, bu sayede dışa bağımlılıktan kurtulduğunu, ülkenin cari açığının azaltılmasına katkı sağladığını ifade etti.


10 yıl önce