|

Kemeraltı'nın ikinci etabına onay

Tarihi Kemeraltı çarşısının cephe düzenleme projesinin ilk etabı tamamlanırken Koruma Bölge Kurulu, İzmir Büyük Şehir Belediyesi'nin ikipci etap projesini de onayladı.

Cihan
00:00 - 30/01/2008 Çarşamba
Güncelleme: 18:17 - 30/01/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Kemeraltı'nın ikinci etabına onay
Kemeraltı'nın ikinci etabına onay

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihî Kemeraltı çarşısını durağanlıktan kurtarmak için başlattığı cephe düzenleme çalışmalarının ikinci etap projesi de onaylandı. Kurul onayının alındığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ihale süreceni takiben çalışmaların başlayacağını söyledi. Başkan Kocaoğlu, Anafartalar Caddesi Cephe Düzenleme Projesi'nin ikinci etap çalışmaları için hazırladıkları projeyi İzmir 1 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunduklarını ve onaylandığını belirtti. Kocaoğlu, "Kemeraltı'na gidenlerin de gördüğü gibi cephelerini düzenlediğimiz binaların tarihî dokuları günyüzüne çıktı. Bu yaz İzmir'e gelen yerli ve yabancı turistleri bambaşka bir Kemeraltı karşılayacak. Bundan da İzmir turizmi ve bütün şehirliler kazançlı çıkacak. " dedi. İkinci etap çalışmaları, kuzeyde Kemeraltı Camisi'nin yanıbaşındaki sebilin bulunduğu 853 Sokak'tan başlayıp Başdurak Camisi'nden bir sonraki adayı içine alan bölgeye kadar uzanacak. Güneyde ise Salepçioğlu Hanı ve Kemer Plaza'nın bulunduğu bölgedeki yapılardan başlayacak olan çalışmalar, Kestelli Caddesi kavşağının ilerisindeki Halk Bankası'na kadar uzanacak. Çalışmalar kapsamında 250 metrelik mesafede dokuz adada yer alan 93 parseldeki çok sayıda işletmenin cepheleri restore edilip düzenlenerek, yapıların tarihî ve mimarî özellikleri görülebilir hale getirilecek. İkinci etap kapsamına ayrıca birinci etaptaki düzenlemeleri besleyip projenin, çarşının diğer yönlerine de dağılmasını sağlayacak ilaveler yapıldı. Buna göre Millî Kütüphane Caddesi'ndeki Güzel İzmir Hanı ve Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi'nin yanındaki 853 Sokak'ta bulunun dört binanın da cepheleri düzenlenecek.

Tarihî çarşıdaki mimarî ve kültürel özelliği olan yapıların cephelerini restore etmek için başlatılan çalışmaların ilk etabında, Konak girişinden itibaren 215 metrelik mesafede Hüseyin Efendi Kuru Kahvecisi ile 852 Sokak köşesindeki simitçiye kadar olan bölümünde bulunan 49 parsel ve 72 işletmenin Anafartalar Caddesi'ne bakan cepheleri ve köşe parselleri restore edilerek yenilendi.




16 yıl önce