|

Konya Ovası 100 yıllık rüyaya kavuşuyor

Tahıl Ambarı Konya'yı suyla buluşturacak 'Mavi Tünel Projesi'nde çalışmalar hızla devam ediyor. DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Uzun, "İki baraj ve tünel inşaatı devam ediyor. Bu yıl bir barajı daha bitiriyoruz. Gelecek yılın sonunda tünel inşaatı ile bütün projeler tamamlanmış olacak. Önümüzdeki yıl ovaya su aktarılmış olacak" dedi.

Aa
00:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 11:00 - 19/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Konya Ovası 100 yıllık rüyaya kavuşuyor
Konya Ovası 100 yıllık rüyaya kavuşuyor

Konya Ovası'nı suyla buluşturacak olan 100 yıllık rüya 'Mavi Tünel Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. Konya Valisi Muammer Erol, ildeki kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile KOP kapsamında çalışmaların devam ettiği Bozkır, Afşar ve Bağbaşı barajları, Mavi Tünel ve Hotamış Depolaması'nda incelemelerde bulundu.

Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Konya Ovası Projeleri (KOP) kapsamında yürütülen Bağbaşı Barajı ve Mavi Tünel çalışmalarında sona gelindiğini belirterek, "İki baraj ve tünel inşaatı devam ediyor. Bu yıl bir barajı daha bitiriyoruz. Gelecek yılın sonunda tünel inşaatı ile bütün projeler tamamlanmış olacak. Önümüzdeki yıl ovaya su aktarılmış olacak" dedi. DSİ Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, Bağbaşı Barajı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, KOP'un en önemli adımı olan, Konya Ovası'nı suyla buluşturacak "100 yıllık rüya" Mavi Tünel Projesi'nin, tüm hızıyla devam ettiğini söyledi.

'BAĞBAŞI BARAJI YÜZDE 70 ORANINDA DOLDU'

Göksu Havzası'ndaki suların, Bağbaşı, Bozkır ve Avşar barajlarında toplanarak Mavi Tünel vasıtasıyla Konya havzasına aktarılmasının amaçlandığını belirten Uzun, şöyle konuştu: "Bağbaşı Barajı, yüzde 70 doluluk oranına ulaştı. Bu barajın 15 kilometre uzağında bulunan Bozkır Barajı, yanındaki inşaatı devam eden Afşar Barajı'nda toplanan sular, 17 kilometrelik Mavi Tünel vasıtasıyla Mavi Regülatöre iletilmektedir. Mavi Regülatörden, 125 kilometrelik bir iletim kanalıyla saniyede 70 metreküp taşıyan kanal vasıtasıyla Hotamış Depolaması'na ulaşacaktır."

BU YIL BİR BARAJ DAHA BİTİYOR

Uzun; Bağbaşı Barajı'nın, ön yüzü beton kaplı kaya dolgu tekniğiyle inşaa edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bağbaşı, geçtiğimiz yıl bitirildi ve su tutuldu. Konya'ya su verebilecek duruma geldi. Diğer barajlar da bitirildikten sonra, verilecek su imkanları daha da artmış olacak. Bu çalışmalar ve devam eden projelerin tamamlanmasıyla Konya Ovası'nın su ihtiyacı önemli ölçüde karşılanmış olacaktır. Bağbaşı ve Mavi Tünel çalışmalarında sona gelindi. Göksu derivasyonunda ise çalışmalar tamamen bitmiş değil. İki baraj ve tünel inşaatı devam ediyor. Bu yıl bir barajı daha bitiriyoruz. Gelecek yılın sonunda tünel inşaatı ile bütün projeler tamamlanmış olacak. Önümüzdeki yıl ovaya su aktarılmış olacak." Uzun, son olarak, baraj inşaatları sırasında sular altında kalacak yerleşim yerleri ilgili de çalışmaların devam ettiğini belirterek, hak sahiplerinin yeniden yerleşimle ilgili problemlerinin kanunlar çerçevesinde yapılacak çalışmalarla giderileceğini sözlerine ekledi.

10 yıl önce