|

Kumçay Gediz ve Ege'yi kirletiyor

Saruhanlı Ovası'ndan geçtikten sonra Gediz Nehri ile birleşerek Ege Denizi'ne dökülen Kumçay'ın, çevresindeki zeytinyağı fabrikalarının yol açtığı kirlilikle doğayı tehdit ettiği belirtildi.Nuriye Belediye Başkanı Hasan Karapehlivan, bunun da bölgede önemli çevre sorunlarına yol açtığını söyledi

Aa
00:00 - 10/12/2009 Perşembe
Güncelleme: 17:04 - 10/12/2009 Perşembe
Yeni Şafak
Kumçay Gediz ve Ege'yi kirletiyor
Kumçay Gediz ve Ege'yi kirletiyor

Manisa'nın Akhisar ilçesinden doğan ve Saruhanlı Ovası'ndan geçtikten sonra Gediz Nehri ile birleşerek Ege Denizi'ne dökülen Kumçay'ın, çevresindeki zeytinyağı fabrikalarının yol açtığı kirlilikle doğayı tehdit ettiği belirtildi.

Nuriye Belediye Başkanı Hasan Karapehlivan, yaptığı açıklamada, Nuriye Ovası'nın, Kumçay'ın taşıdığı fabrika atıkları nedeniyle kirlendiğini, bunun da bölgede önemli çevre sorunlarına yol açtığını söyledi.

Çevresindeki zeytinyağı fabrikalarının bıraktığı atıklar nedeniyle Kumçay'ın renginin bile değiştiğini bildiren Karapehlivan, şöyle dedi:

'Bölgede ne kadar zeytinyağı fabrikası varsa atıklarını Kumçay'a bırakıyor. Hal böyle olunca da çayda kirlilik meydana geliyor. Şu an kokudan çaya yaklaşmak imkansız. Biz 30 yıl önce bu çaydan su içiyorduk, balık tutuyorduk. Şimdi bırakın buradan su içmeyi, yanına bile yaklaşılmıyor. Buna zeytinyağı fabrikaları sebep oluyor.'

'DEVLET SORUNA EL ATMALI'

Karapehlivan, Kumçay'daki kirliliğin önlenmesi için mutlaka fabrika atık sularının çaya deşarj öncesi arıtma sisteminden geçmesi gerektiğini, ancak bu noktada fabrikaların arıtma tesisleri kurabilecek ekonomik güce sahip olmadıklarını belirterek, 'Kumçay, bu bölgede yaşayan halk için tehdit unsuru haline geldi. Onun için devlet ya bu işe bir şekilde çözüm bulacak ya da fabrikaları kapatacak. Çünkü buradan akan pis suyun yeraltı sularına bile etkisi var' diye konuştu.

Öte yandan, Saruhanlı Toplum Sağlığı Merkezi Başkanlığında görevli Çevre Sağlık Teknisyeni Mehmet Bütün, Kumçay'daki kirliliğin Akhisar'daki zeytinyağı fabrikalarından kaynaklandığını söyledi.

Çaydaki kirliliğin önlenmesi için Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğünce Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde ortak bir proje hazırlandığını ifade eden Bütün, proje kapsamında Kumçay'a atık su bırakan zeytinyağı fabrikalarına atık su arıtma tesisi kurdurulmasının planlandığını bildirdi.



14 yıl önce