|

Mardin, 1 milyon 200 bin turist bekliyor

UNESCO'nun dünya mirası kenti listesine girmeye hazırlanan Mardin son yıllarda ziyaretçi akınına uğruyor.Vali Mehmet Kılıçlar, 'Mardin'i 2002 yılında 50 bin yerli yabancı turist ziyaret ederken, 2008 yılında bu sayı 900 binlere kadar ulaştı. 2009 yılında ise hedeflenen turist sayısı ise 1 milyon 200 bindir" dedi.

Cihan
00:00 - 23/12/2008 Salı
Güncelleme: 18:16 - 23/12/2008 Salı
Yeni Şafak
Mardin, 1 milyon 200 bin turist bekliyor
Mardin, 1 milyon 200 bin turist bekliyor

Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, son yıllarda turizm alanında önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, ilin dünya turizm merkezi olması yolunda önemli adımlar atıldığını söyledi. Kılıçlar, yaptığı açıklamada, "Son yıllarda dünyanın ilgisini çekmeye başlayan Mardin, tarihi ve kültür yapısı ile UNESCO'nun dünya mirası kenti listesine girmeye adaydır. Merkez ve ilçelerde Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü'nce tescil edilmiş 665 adet bina mevcut. Son yıllarda bölgede yaşanan huzur ve güvenin ardından özel müteşebbislerin bölgede yaptığı turizm yatırımları sayesinde ziyaretçi akınına uğrayan Mardin'i 2002 yılında50 bin yerli yabancı turist ziyaret ederken, 2008 yılında bu sayı 900 binlere kadar ulaştı. 2009 yılında ise hedeflenen turist sayısı ise 1 milyon 200 bindir." diye konuştu.

Mardin İl Kültür Müdürü Davut Beliktay da, 2008 Kasım ayı itibari ile yatarlı ve resmi kayıtlara geçen ziyaretçi sayısının 370 bin, günü birlik ziyaretlerle de bu sayının 900 bine ulaştığını belirtti. 2009 yılındaki turist beklentilerinin bir milyon ile 1 milyon 200 bin turist olduğunu ifade eden Beliktay, "Yedi bin yıllık tarihi geçmişe sahip zengin kültürel varlıkları ile adından sıkça söz ettirmeyi başaran Mardin'de, başta valilik olmak üzere, belediye ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin tanıtımda büyük katkıları vardır. 2009 yılının Mardin için ayrı bir hamle yılı olacaktır." şeklinde konuştu.


TURİZMDE ÇITA YÜKSELİYOR

Artuklu Kervansaray Butik Oteli'nin sahibi Sabahattin Evrensel ise, Mardin'de, özellikle ihtiyaç duyulan beslenme ve barınma alanları ile ilgili yatırımlara, devletin de sağladığı kolaylıklar dikkate alınarak, önümüzdeki yıl mevcut olan bin 600 dolayındaki yatak sayısının bu paralelde yapılan yeni yatırımlarla 2 binin üzerine çıkacağını kaydetti. Evrensel, "Mardin her geçen yıl turizmde çıtayı yükseltiyor. Bu yıl otelimizi Avrupa ve Amerika'dan çok sayıda yabancı turist ziyaret etti. Önümüzdeki yıl için şimdi de Avrupa'nın değişik ülkelerinden rezervasyonlar aldı. Kış turizmi nedeniyle rezervasyonlarımız var." dedi.


GÜNÜ BİRLİK ZİYARETLER DE VAR

Beslenme ve barınma alanlarının yetersizliğini gerekçe göstererek resmi kayıtlara geçmeyen yerli ve yabancı turistlerin, günü birlik ziyaretleri nedeniyle Diyarbakır'da yattıklarını söyleyen Erdoba Butik Otelin sahibi Bülent Sümer de, 2009 yılında bu yönde yapılan yatırımlarla bu sorunu da kısmen de olsa aşacaklarını belirtti. Sümer, şunları söyledi: "Şu anda hayata geçirilmeyi bekleyen üç ayrı otel daha var. Bunların devreye girmesi ile bu yöndeki sıkıntımız bir nebze olsun giderilmiş olacaktır. Bu nedenle çağrımızı yöre işadamlarına yapıyoruz ve diyoruz ki gelin sağlanan kolaylıklardan da yararlanıp yatırımınızı Mardin'e yapın. Turizm sektörüne yapılan yatırımlar hiçbir zaman zarar ettirmeyen yatırımlardır. Bizde ölü sezon yok. Aksine her mevsimde yerli ve yabancı turist ağırlamamız var. Birçok zengin kültürü barındıran Mardin gerçektende artık kabuğuna sığmayan bir şehirdir."


15 yıl önce