|

Mermerciler yatırım için yer tahsisi istiyor

Adıyamanlı girişimciler, 2 bin kişiye istihdam sağlayacakları 6 mermer fabrika yatırımı için yer tahsisi bekliyor. Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Odası Başkan Yardımcısı Kalan, "Mermerin neredeyse tamamı blok halinde ihraç ediliyor. Ancak hedefimiz bu değerli madeni işledikten sonra dış pazara sunabilmek" dedi.

Aa
00:00 - 23/01/2014 Thursday
Güncelleme: 10:54 - 23/01/2014 Thursday
Yeni Şafak
Mermerciler yatırım için yer tahsisi istiyor
Mermerciler yatırım için yer tahsisi istiyor

Adıyamanlı girişimciler, 2 bin kişiye istihdam sağlayacakları 6 mermer yatırımı için yer tahsisi bekliyor. Adıyaman Mermerciler ve Madenciler Odası Başkan Yardımcısı Sabri Kalan, yaptığı açıklamada, bölgede çıkarılan mermerin dış pazarda ilgi gördüğünü belirtti. Elde edilen mermerin yüzde 90'ının ihraç edildiğini ifade eden Kalan, odalarına üye 6 iş adamının Organize Sanayi Bölgesine (OSB) kuracakları 40 milyon liralık yatırım için çalışma başlattığını aktardı. "Dark emperador" ve "light emperador" olarak bilinen mermer taşı ürettiklerini anımsatan Kalan, desen ve renk çeşitliliğinden dolayı talep gören söz konusu madenin kent ekonomisi için de çok önemli olduğuna işaret etti. Kentte yılda ortalama 400 bin ton mermer çıkarıldığını anlatan Kalan, şunları kaydetti: "Bu mermerin de neredeyse tamamı başta Çin olmak üzere Hindistan, Taylan ve Ortadoğu ülkelerine blok halinde ihraç ediliyor. Ancak nihai hedefimiz bu değerli madeni işledikten sonra dış pazara sunabilmek. Bu kapsamda 6 girişimcimiz yatırım için harekete geçti. Yaklaşık 40 milyon lira tutarındaki yatırım hayata geçirilirse 2 bin kişiye istihdam sağlanacak. Bu açıdan bu yatırımı çok önemsiyoruz. Ancak yer sıkıntısı yaşıyoruz. OSB'de yer olmadığı için maalesef kentimiz için önem arz eden bu yatırımı şimdilik hayata geçiremiyoruz."

İHRACAT İKİ KATINA ÇIKACAK

Yatırımın tamamlanması halinde yıllık 80 milyon dolarlık mermer ihracatının iki katına çıkacağına işaret eden Kalan, yetkililerden tek beklentilerinin arsa tahsisi olduğunu söyledi. Kurulacak fabrikalarda yılda 2 milyon metrekare işlenmiş mermer üretimi planladığını vurgulayan Kalan, bu proje sayesinde Adıyaman mermerinin dünyada daha bilinir hale geleceğine inandığını sözlerine ekledi. Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Uslu ise yer altı kaynaklarının ülkenin zenginlik kaynağı olduğunu söyledi.

MERMER OSB'Sİ OLUŞTURULMALI

Şehir açısından büyük bir potansiyele sahip olan mermeri daha fazla ülkeye ihraç etmek istediklerini ifade eden Uslu, OSB'de yatırım için gerekli arazinin olmamasının üzüntüsünü yaşadıklarını anlattı. Yatırımcıların önünün açılması gerektiğine işaret eden Uslu, şöyle konuştu: "Bizim küçük de olsa bir mermer OSB'si oluşturmamız gerek. OSB'de kurulacak fabrikaların diğer işletmelere de örnek olacağını düşünüyorum. Farkına geç vardığımız bu değerimizin Adıyaman'a katkısını ancak burada işleyebilirsek görebiliriz. Blok halinde çıkarılan mermerin tonu 120-150 dolara ihraç ediliyor. Bunun işlenerek satışa hazır hale getirilmesi durumunda fiyatı 8 katına çıkacaktır."

10 years ago