|

Modern mezbahane ile hayvancılık canlanacak

Batı Karadeniz Bölgesinin, Avrupa standartlarındaki monoray sistemli en modern mezbahanesinin Kastamonu'ya yapılması için çalışmalarda sona gelindi. Firma sahibi Harun Özdemir, projenin hayvancılıkta 5. sırada bulunan Kastamonu için sağlık ve prestiji açısından çok ciddi bir yatırım olduğunu söyledi.

İha
00:00 - 25/07/2011 Pazartesi
Güncelleme: 17:30 - 25/07/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
Modern mezbahane ile hayvancılık canlanacak
Modern mezbahane ile hayvancılık canlanacak

Kastamonu'nun yerli firması, 1 milyon TL yatırım yaparak kuracağı mezbahane ile Kastamonu'da hayvancılığı yeniden canlandırmayı hedefliyor. Batı Karadeniz Bölgesinin, Avrupa standartlarındaki monoray sistemli en modern mezbahanesinin Kastamonu'ya yapılması için çalışmalarda sona gelindi. 24 yıllık iş tecrübesi bulunan firma, Belediye ile anlaşarak yap-işlet-devret modeliyle Kastamonu'ya kazandırılacak modern mezbahane tesisinin zemin etüt çalışmaları devam ederken temelinin önümüzdeki hafta için atılması planlanıyor. Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı (KKYDP) çerçevesinde iki yıldır hazırlık aşamasında olan ve son zamanlarda büyük ihtiyaç haline gelen mezbahane projesinin 665 bin TL'lik bedeline karşılık 300 bin TL'de hibe yardımı çıktı. Proje tamamlandığı zaman ise toplam bedelinin 1 milyon TL'yi geçmesi bekleniyor.

Firma sahibi Harun Özdemir tarafından Hayvansal Ürünlerin İşlenmesi ve Paketlenmesi adı altında KKYDP'ye sunulan proje kapsamında başlatılan çalışmalarda sona gelindi. Bölgedeki bütün belediyelere, köylere, askeri birliklere ve vatandaşlara hizmet edebilecek kapasitede modern bir mezbaha yapmak istediklerini belirten Harun Özdemir, Türkiye'de hayvancılıkta 5. sırada bulunan Kastamonu'nun sağlık ve prestiji açısından çok ciddi bir yatırım olduğunu söyledi.


BATI KARADENİZ BÖLGESİNİN EN MODERN TESİSİ OLACAK

2005 yılında çıkan kırmızı et kararnamesi doğrultusunda etlerin yerde kesimi kaldırıldı ve monoray sistemli mezbaha zorunluluğu getirildi. Bu yüzden önümüzdeki hafta temeli atılarak Kurban Bayramına yetiştirilmesi planlanan mezbahanenin Batı Karadeniz Bölgesinde şimdiye kadar yapılmış en modern tesis olacağı belirtildi.

Monoray sistemli modern mezbahane ile ilgili bilgi veren Özdemir, aldıkları 300 bin TL'lik hibenin yanında kendi imkanlarını da katarak 1 milyon TL'yi aşan bir bütçe ile modern bir tesis yapacaklarını belirtti. 30 büyükbaş, 60 küçükbaş hayvan kesim kapasiteli bu modern mezbahanenin Avrupa standartlarına uygun bir şekilde inşa edileceğini belirten Özdemir, günlük sağlıklı et kesimleri için her türlü hijyeni düşündüklerini ve amaçlarının Batı Karadeniz Bölgesinde en modern ve hijyenik bir tesis kurarak et kesimi sağlamak olduğunu ifade etti.


İLK ETAPTA 8 KİŞİ SONRASINDA 40 KİŞİ ÇALIŞACAK

Özdemir, tesis tamamlandıktan sonra ilk etapta 8 kişinin çalışacağını belirterek ilerleyen zamanlarda bu rakamın işin durumuna göre 40 kişiye çıkacağını söyledi. Başka bir firmanın Devrekani ilçesine yaptığı 8 milyon dolarlık yatırama da dikkat çeken Özdemir, bu yatırım sayesinde il dışından firmaların geleceğini ve burada hayvanını kesip götürmek isteyeceklerini belirterek bu tür bir mezbahanenin Kastamonu için artık ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

13 yıl önce