|

Niğde Üniversitesi'nden Akkaya Barajı'na neşter

Rektör Prof. Görür Belediye Başkanı Akdoğan'ı ziyaret etti. Akkaya Göleti ile ilgili olarak bir proje yapmak istediklerini belirten Görür, Akaya Barajı'nın temizlemek için çalışacaklarını söyledi.

Cihan
00:00 - 11/01/2010 Pazartesi
Güncelleme: 18:21 - 11/01/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Niğde Üniversitesi'nden Akkaya Barajı'na neşter
Niğde Üniversitesi'nden Akkaya Barajı'na neşter

Niğde Üniversitesi Akkaya Baraj Göleti'nin temizlenip kurtarılması için bir çalışma başlattı. Çalışma için Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ve Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Nimet Uzal ile Yrd. Doç. Dr. Selma Yaşar Korkanç Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı ziyaret etti.

Ziyarette Akkaya Göleti ile ilgili olarak bir proje yapmak istediklerini ve bununla ilgili olarak Vali Alim Barut'la da görüştüklerini ifade eden Rektör Görür, ilk olarak Şubat ayı içinde bir çalıştay yapacaklarını söyledi. Projeye buradan çıkan sonuca göre şekil verileceğini açıklayan Görür, "Burada ilimizin yöneticileri olarak başta Vali Bey ve sizin düşünceleriniz önemli, şu anda taslak ama Akkaya Göletinde yapılacak revizyonla ilgili olan sivil toplum kuruluşlarımız ve ilgili kişiler bu çalıştayda düşüncelerini dile getirsin düşüncesindeyiz. Buradan 'Biz Niğde olarak buranın revize edilmesini istiyoruz' düşüncesi çıkarsa ödenek sağlanması için TÜBİTAK'a bir proje sunacağız. Tabi TÜBİTAK'tan ödenek sağlanması için vilayetin müşteri olması gerekiyor. Projeyi kabul ettirebilirsek bu şekilde ödenek çıkartabiliriz diye düşünüyoruz." diye konuştu.


ANKARA'DA HER KAPIYI ÇALARIZ

Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da üniversitenin Akkaya Barajı'nın revize edilmesi çalışmasıyla ilgili memnuniyetini dile getirdi. Çalışmayı yerinde ve yapılması gereken bir proje olarak değerlendiren Akdoğan, "Niğde ve belediyemiz adına size teşekkür ediyorum. Bu noktada Niğde Belediyesi olarak biz her türlü iş birliğine varız, yapılacak çalıştaya kaç gün ayırmamız gerekiyorsa ayırırız, bunun için de Ankara'da her kapıyı çalarız" dedi.


KURAKLIK VE EROZYON TEHLİKESİ

Konuşmaların ardından Yrd. Doç. Dr. Selma Yaşar Korkanç da şunları söyledi: "Akkaya yaklaşık olarak 2 bin hektarlık bir alanı sulama kapasitesine sahip. Zaman içinde gölün çevresinde kirlilikten kaynaklanan sazlıklar oluştu. Bu zaman dilimi içinde göç eden kuşların sulak alanı haline geldi. Alanı tehdit eden en önemli sorun ise endüstriyel ve evsel atık sorunu. Bir diğer sorun ise tarımsal alanlardan gelen kirlilik. Öte yandan kuraklık tehlikesi ve erozyon da Akkaya Baraj Göleti'ni tehdit eden sorunlar. Ayrıca yaz aylarında koku ve sinek sorunu da hepimizi rahatsız ediyor. Ancak bu sorunlar içinde en önemli olanı tarımsal alanların bu suyla sulanması."

14 yıl önce