|

Rize toplu taşımacılıkta akıllı sisteme geçiyor

Rize Belediyesi tüm toplu taşıma araçlarında uygulanacak 'akıllı sistem' ile sürücüleri, araçları kontrol altına alacak. Belediye Başkanı Halil Bakırcı, "Her aracın içerisinde bir kamera ve GPS kontrollü çip olacak. Hangi saatte kalktı, kaç yolcu aldı, kurallara uydumu bunun takibini yapabileceğiz" dedi.

İha
00:00 - 4/05/2012 Cuma
Güncelleme: 12:16 - 4/05/2012 Cuma
Yeni Şafak
Rize toplu taşımacılıkta akıllı sisteme geçiyor
Rize toplu taşımacılıkta akıllı sisteme geçiyor

Rize Belediyesi, tüm toplu taşıma araçlarını ileri teknoloji ile kontrol altına alıyor. Toplu taşıma araçlarına yerleştirilecek olan kamera ve GSP sistemleri ile araçların bulundukları konumlar, hangi saatte nerede olduğu, kaç yolcu aldığı, araç içerisindeki şoför yolcu ilişkileri takip altına alınacak. Taşıma ücretleri ise dijital kartlar ile ödenecek. Kartlı ödeme sistemi ile toplu taşımacılıktaki girdi-çıktının da kayıt altına alınması sağlanacak.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, “Rize Belediyesi içerisindeki tüm taşımacılığı akıllı sistem diye tabir ettiğimiz kartlı sisteme dönüştüreceğiz. Her aracın içerisinde bir kamera ve GPS kontrollü çip olacak. Hangi saatte kalktı, kaç yolcu aldı, kurallara uydumu bunun takibini yapabileceğiz. Artık toplu taşıma sürücüleri rahat kural ihlali yapamayacak, fazla yolcu taşıyamayacak. Bir yolcu şikayeti söz konusu olduğunda görüntüler izlenerek konu hakkında fikir yürütülebilecek. Toplu taşıma araçlarına binen yolcular ücretlerini onlara verilecek kartlar ile ödeyecekler. Şehrin çeşitli yerlerine yerleştirilecek yükleme merkezlerinden kartlarını yükleyebilecekler. Bu sistemi araçlara Rize Belediyesi olarak yerleştireceğiz. Sürücülerden ücret almayacağız. Ancak kart yüklemelerinden yüzde 8 ila 10 arasında komisyon alacağız. Bu şekilde toplu taşımacılıkta girdi çıktıyı kontrol altına da almış olacağız“ dedi.


BAKIRCI 'S' PLAKALARA KARŞI

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Rize'de okul servislerinde kullanılmak istenen 'S' plakaların dağıtımına karşı olduğunu da ifade ederek 'S' plaka uygulamasının Rize'de trafik sorununu arttıracağını söyledi. Bakırcı konuyla ilgili olarak, “Bir çok ilde 'S' plakaları oluşmuş. Rize'de 'S' plaka oluşumuna ben karşıyım. Çünkü 'S' plaka verilmesi şehir merkezindeki araç yoğunluğunu 2-3 bin arttıracaktır. Bir tek araç 30 metre kare yer işgal ederse bu kadar aracı nerede toplayacağız. Zaten trafik sorunu olan bir iliz. Köylerimizde iş yapamayan, dar imkanlarla ayakta durmaya çalışan bol sayıda 'M' plakalı araçlar var. Bunlarda geçim derdinde. 'S' plakalar bunların işini çok daha da zorlaştıracaktır. Bizim önerimiz bu aktif işi olmayan 'M' plakalar öğrenci taşıyabilecek standartlara getirilsin öğrencilerimizi bu araçlar ile taşıyalım” diye konuştu.


12 yıl önce