|

Şah Maksut tesbihleri yazları serinletiyor

Bursa'da, 20 yıldır Türkiye'nin her yerinden topladığı tesbihlere gözü gibi bakan esnaf, kendisinden hediye tesbih isteyen dostlarına Çin malı ucuz tesbih veriyor.

Cihan
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 17:25 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
Şah Maksut tesbihleri yazları serinletiyor
Şah Maksut tesbihleri yazları serinletiyor

Bursa'da oturan İsmet Baykala isimli vatandaş, 20 yıllık tespih kolleksiyonu ile çevresinin ilgi odağı olmuş durumda. 20 yıldır topladığı tesbihlere gözü gibi bakan Baykala, babasından kalma tesbih merakı nedeniyle bugüne kadar binlerce YTL para harcayarak 500 tesbih biriktirmiş. Hakkari'den, Edirne'ye Erzurum'dan Muşa'a kadar birçok bölgeden topladığı özel tesbihleri korumaya alan Baykala, evine hırsız girdiği için tesbihleri işyerindeki çelik kasada saklıyor. Osmanlı döneminden kalma tesbihlere ayrı bir önem verdiğini anlatan Baykala; "Elimde taş tesbihler, zümrüt, elmas, yakut taşlarından yapılan tesbihler, oltu taşı, fruze, şah maksut gibi yüzlerce çeşit malzemeden yapılmış tesbihlerim var. Bu babadan kalma bir merakımdı. Mesala İran'dan getirilen malzemeden yapılan Şah Maksut tesbihleri yazın kavurucu sıcaklarda insanlara serinlik veriyor. En büyük özelliği yazları insanın elini serin tutmasıdır" diye konuştu.

Asıl mesleği bakır aliminyum ticareti olan 42 yaşındaki Baykala, dostlarının kendisinden zaman zaman tespih talep ettiğini, ancak kimine büyük paralar harcayarak aldığı tespihlere kıyamadığı için, onlara pazarda satılan 1 YTL'lik tesbih verdiğini anlattı. İsmet Baykala: "Ben bu tesbihleri satınalarak biriktirdim, içerisinde 2 bin dolar vererek aldığım tesbipler var, kıramayacağım dostlara da ucuza aldığım Çin malı tesbih veriyorum" dedi.

17 yıl önce