|

Şanlıurfa, şanına şan katacak

DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, DSİ''nin Şanlıurfa''daki sulama yatırımlarının bölgeye büyük katkılar sağlayacağını söyledi. Gündüz, "DSİ 15. Bölge Müdürlüğü olarak sulama projelerimizle hamle yılına yakışacak atılımı yapacağız" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 19/05/2013 Pazar
Güncelleme: 11:41 - 19/05/2013 Pazar
Yeni Şafak
Şanlıurfa, şanına şan katacak
Şanlıurfa, şanına şan katacak

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü''nün Şanlıurfa ilinde 19 bin 111 kilometrekare, Mardin ilinde 2 bin 264 kilometrekare olmak üzere toplam 21 bin 375 kilometrekarelik alanda görev yaptığını anlatan DSİ 15. Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, ''Şanlıurfa, Türkiye''nin ekonomik olarak sulanabilir arazilerin yaklaşık yüzde 11''ine sahiptir. Şanlıurfa''da toplam 932 bin 250 hektar sulanabilir tarım arazisi var. 2015 yılı sonunda 97.000 hektar arazinin 57bin hektarını sulamaya açacağız. Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey, 2013 yılını ''Sulamada Atılım Yılı'' ilan etti. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü olarak sulama projelerimizle hamle yılına yakışacak atılımı yapacağız" dedi.

BÖLGEDE BEREKET OLACAK

Gündüz, "GAP Eylem Planı''nda yer alan Bozova Projesi''nde de toplam 60 bin hektarlık araziyi sulamaya açacağız. Şu anda 8 binhektarlık arazinin işletmeye açıldığı projemizde, kalan 52 bin hektar araziyi de 2016 yılında bitirip sulamaya açacağız. Siverek Hilvan Pompaj Sulaması da 156 bin hektar araziyi sulayacak. Proje çalışmaları devam etmekte olup, projenin biten bölümleri 2014 yatırım programına teklif edilmiştir. DSİ 15. Bölge Müdürlüğü''nün bir diğer önemli projesi ise Mardin Ceylanpınar Sulama Kanalları''dır. Atatürk Barajı''ndan aldığımız suyu Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı vasıtası ile Mardin Kızıltepe''ye kadar taşıyoruz. 200 metreküp suyu Atatürk Barajı''ndan 221 kilometre uzunluğundaki kanal vasıtası ile Mardin''e götürüyoruz. Şanlıurfa''daki sulama projeleri de bittiği zaman bölgede bereket olacak'' dedi.

ATATÜRK BARAJI CAZİBE MERKEZİ OLSUN

Atatürk Barajı''nın dünyanın en büyük projelerinden birisi olduğunu belirten Atatürk Barajı Başmühendisi Ahmet Balaman, ''Enerji ve sulama amaçlı olarak inşa edilen Atatürk Barajı, 800 bin hektar arazinin sulanmasını sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Atatürk Barajı, Türkiye''nin büyük oranda enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Atatürk Barajı''nın akabinde geliştirilen ve inşa edilen projelerle, Şanlıurfa, Mardin, Suruç, Harran, Siverek, Hilvan ve Ceylanpınar ovaları suya kavuşturulmaya çalışılıyor. Dolayısıyla Atatürk Barajı''nın önemi büyüktür. Atatürk Barajı''nda 49 milyar metreküp suyun biriktiği 800 kilometre karelik bir gölalanı mevcuttur.Atatürk Barajı''nı ziyarete gelen ziyaretçilerimize tanıtım faaliyetleriyle birlikte, ziyaretçilerin memnun ayrılabilmeleri için yoğun bir çaba sarf etmekteyiz'' diyerek sözlerini tamamladı.


11 yıl önce