|

Suyu israf etmeyin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşların daha bilinçli su kullanması için bir “Su Değerlidir, Akıp Gitmesinî ve “Su Hayattır, Boşa Harcamayınî sloganlı yeni bir kampanya başlattı. Yetkililer, su israfını önlemek için nasıl davranılması gerektiğini de maddeler halinde özetlediler

00:00 - 30/04/2007 الإثنين
Güncelleme: 18:04 - 30/04/2007 الإثنين
Yeni Şafak
Suyu israf etmeyin!
Suyu israf etmeyin!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, su kaynaklarının verimli kullanımı için, “Su Değerlidir, Akıp Gitmesinî ve “Su Hayattır, Boşa Harcamayınî sloganlı yeni bir kampanya başlattı. Kampanyada sınırlı su kaynaklarının iyi kullanılması gerektiği, tasarruf için herkese ne gibi görevler düştüğü temaları işlenecek. Su kaçaklarının azaltılması, atık suyun tarımda kullanılması ve damla sulama sistemi gibi önlemlerle su tasarrufu konusunda önemli adımlar atan Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan da vatandaşı bilinçlendirmeye yönelik yeni bir kampanya başlattı. Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerinin de gözönüne alındığı kampanya çerçevesinde 300 otobüs durağı raketi hazırlanırken 7 bin büyük boy afiş otobüs, iskele, metro istasyonlarının yanısıra hastanelere, büyük alışveriş merkezlerine, muhtarlık binalarına ve insanların toplu olarak bulunduğu, su kullanımının yoğun olduğu diğer mekanlara asılacak. Pilot bölge olarak seçilen Alsancak Kültür, Bornova Kazım Dirik ve Karşıyaka Bostanlı mahallelerinde her binanın kapısına hazırlanan çıkartma ve afişler yapıştırılacak. Konut ve işyerlerine ise broşürler dağıtılacak.


Büyükşehir Belediyesi bu kampanya boyunca, özellikle öğrencileri hedef kitle olarak önemsiyor. Aslı ve Deniz adında iki karakterin kullanıldığı çizgi roman broşür, bütün ilköğretim okullarına dağıtılmak üzere 200 bin adet basıldı. Özellikle okulların tuvaletlerine ve benzin istasyonlarına yapıştırılması planlanan çıkartma ve damla çıkartmalarla kampanya daha da zenginleştirilecek. 10 gün sürecek kampanyanın ilk bölümü, basın ilanları ve tanıtım filmiyle desteklenecek. Kampanyada, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önemle üzerinde durduğu Abla-Ağabey-Kardeş projesinde yer alan üniversite öğrencilerinden de yararlanılacak. Hızlı nüfus artışı, küresel ısınma, bilinçsiz su tüketim alışkanlıkları, nüfus artışı gibi nedenlerle su kaynaklarının dünyada tehdit altında olduğunu söyleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerel yönetimlerin çalışmalarının yanı sıra evlerde de su tasarrufu konusunda duyarlılığı artırmanın önemli olduğuna değindi.



Su Tasarrufu Konusunda Alınabilecek Basit Önlemler

Evlerdeki gizli su kaçaklarını tespit etmek için bütün muslukları kapatınız ve su sayacını okuyunuz. 2 saat süre ile su kullanmayınız. 2 saat sürenin sonunda su sayacını tekrar okuyunuz. Böylece su kaçağı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Musluğunuz dakikada bir damla su sızdırıyorsa yılda 12.500 litre boşa akmış demektir.

Musluklarınızı, sifonlarınızı daima bakımlı tutun. Bozuk olanları hemen onarın çünkü saniyede 1 damla akan su, yılda 3 tonluk tüketime karşı gelir.


Otomobilinizi hortumla yıkamak yerine silerek ya da kova ve sünger kullanarak temizleyin. Bahçenizi sulamak için sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edin.

Tuvalet rezervuarının su depolama kapasitesi 16 litredir. 4 kişilik bir aile 16 litrelik tuvalet rezervuarı ile ayda tuvalette 7 ton su tüketir. Bunun yerine 7 litrelik rezervuar ile hem tuvaleti temizlemek hem de su tüketimini 2.5-3 tona düşürmek mümkündür.


Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken düşük akımlı aeratörlü duş başlıkları ile dakikada 9-10 litre su tüketmek mümkündür.

Dış fırçalarken musluk açık bırakılırsa her fırçalama esnasında ortalama 15 litre suyu ziyan etmiş olursunuz. Musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre tasarruf edebilirsiniz. Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanın.



٪d سنوات قبل